2024.04.16, Kedd

151 CSALÁDOT SEGÍTENEK A SZOCIÁLIS TŰZIFA KISZÁLLÍTÁSOKKAL SZÉKESFEHÉRVÁRON

2015.11.24. 21:49

Hirdetés

Idén már hatodik éve tűzifával segíti a fehérvári rászorulókat Székesfehérvár Önkormányzata és a Városgondnokság. A Humán Közszolgálati Szakbizottság döntése alapján ebben az évben 151 családot támogatnak a közfa kivágásokból keletkező fával. A Városgondnokság a rönköket felfűrészelte hasábokra és így szállítják ki a rászorulóknak.

2009 óta állandósult az a rendszer, hogy a közterületen kivágott, vagy kidőlt fákat a rászorultaknak adják és ezt ki is szállítja a Városgondnokság saját autóival, dolgozóinak segítségével. Korábban a tűzoltóság udvarán gyűjtötték a kivágott fákat, néhány éve azonban a Városgondnokság Béla úti telephelyén vágják fel és kuglizzák az önkormányzati szolgáltató alkalmazottai a fákat. Az idei évben a július 8-i hatalmas vihar miatt másfélszer annyi fa gyűlt össze, mint az előző években. A 400 köbméter mennyiségű tüzelővel a korábbiakhoz képest sokkal több családot és rászorulót tudnak segíteni.


Székesfehérvár országos tekintetben kiemelkedően sokat tett és tesz mind a mai napig azért, hogy segítse a rászorulókat, a szegényeket. A támogató szociális háló egyik ágát jelenti az ingyenes tűzifa osztás, ami igen nagy segítséget nyújt a Karácsony előtti időszakban. A háttérmunkát a Hatósági Főosztály és a Városgondnokság végzi, ennek köszönhetően idén 151 családot tud a város támogatni. – hangsúlyoztadr. Dienesné Fluck Györgyi szociális tanácsnok.

Az idei évben a július 8-i hatalmas vihar miatt másfélszer annyi fa gyűlt össze, mint az előző években. A 400 köbméter mennyiségű tüzelővel a korábbiakhoz képest sokkal több családot és rászorulót tudnak segíteni. A szállítások a napokban elkezdődnek és az ünnepekig be is fejeződnek, az érintettekkel előzetesen egyeztetnek az időpontról. – tájékoztatott Bozai István városgondnok.

A szükséglet- és igényfelmérésben a Székesfehérvári Kistérségi Szociális Alapszolgáltatási Központ munkatársai, a Polgármesteri Hivatal Hatósági Főosztály Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Irodájának munkatársai, valamint Székesfehérvár önkormányzati képviselői is részt vettek. – nyilatkozta Kincses Zsolt Dávid, a Polgármesteri Hivatal Hatósági Főosztályának vezetője. Elmondta: a beérkezett igények, majd a Humán Közszolgálati Szakbizottság döntése nyomán idén 151 család juthat hozzá átlagosan három hétre is elegendő tűzifához.  A szociális rászorultság vizsgálata környezettanulmány és helyzetértékelés útján történt. A jövedelmi és vagyoni viszonyok helyszíni felmérésén túlmenően az esetleges rendkívüli élethelyzetről, a létfenntartást veszélyeztető krízishelyzetről is meggyőződhettek a szakemberek. A szociális munkások, szociális ügyintézők javaslattételét a tényleges és valós szükségletek alapozták meg. A támogatottak között nagycsaládosok, egyedülálló és egyedül élő idős személyek, idős, tartós betegségben szenvedők, fogyatékos gyermeket nevelők is vannak, akik számára a téli időszakra a tüzelőanyag részbeni biztosítása óriási segítséget jelent. A támogatásban részesülők egyharmada idős, egyedül élő nyugdíjas.

A beérkezett igények, majd a Humán Közszolgálati Szakbizottság döntése nyomán idén 151 család juthat hozzá átlagosan három hétre is elegendő tűzifához.  A szociális rászorultság vizsgálata környezettanulmány és helyzetértékelés útján történt. A jövedelmi és vagyoni viszonyok helyszíni felmérésén túlmenően az esetleges rendkívüli élethelyzetről, a létfenntartást veszélyeztető krízishelyzetről is meggyőződhettek a szakemberek. A szociális munkások, szociális ügyintézők javaslattételét a tényleges és valós szükségletek alapozták meg. A támogatottak között nagycsaládosok, egyedülálló és egyedül élő idős személyek, idős, tartós betegségben szenvedők, fogyatékos gyermeket nevelők is vannak, akik számára a téli időszakra a tüzelőanyag részbeni biztosítása óriási segítséget jelent. A támogatásban részesülők egyharmada idős, egyedül élő nyugdíjas.

A Városgondnokság Béla úti telephelyén jelenleg sok száz mázsa közterületen kivágott fa áll rendelkezésre, melyet kugliznak és teherautóval a rászoruló családokhoz szállítanak. Egy-egy család öt mázsa fát kap rönkökre vágva, a hasítás pedig már mindenkinek a saját feladata lesz. A kiszállításkor a Városgondnokság alkalmazottai minden esetben mérleggel mérik le az 500 kilogramm mennyiséget. Ha a kiszállítás közben kiderül, hogy marad fa, akkor még több családnak tudnak segíteni.

forrás: www.szekesfehervar.hu

Galéria