2024.03.02, Szombat

Zöldbe borították a diákok a várost

2016.04.22. 10:18

Ötödik alkalommal rendezték meg a Környezetvédelmi Diákfórumot.

Hirdetés

Zöldbe borult a Városháza Díszterme és az Országalma körül a tér! Ötödik alkalommal rendezték meg a Környezetvédelmi Diákfórumot, amely minden hónapban más-más aktuális környezetvédelmi téma bemutatásával várja a fiatalokat. Ezúttal a Föld Napjához kapcsolódóan gyűltek a környezetvédelem ügyében elkötelezett diákok, pedagógusok és szakemberek.

 

Székesfehérvár Önkormányzatának szervezésében minden hónapban Környezetvédelmi Diákfórumot tartanak, amellyel a környezettudatos gondolkodást igyekeznek népszerűsíteni a fiatalabb generáció tagjainak körében. Az elmúlt hónapok során többek között a szelektív hulladékgyűjtésről, a biodiverzitásról, valamint a klímaváltozásról és a megújuló energiaforrásokról is számos érdekességet hallhattak a diákok. Az aktuális környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozó Diákfórumon ezúttal a Föld Napjához kapcsolódóan tartottak előadásokat a Városháza Dísztermében. A Föld Napja (április 22.) alkalmából számtalan eseményt rendeznek világszerte. A programokkal a Föld természeti környezetének megóvására kívánják felhívni a figyelmet. Az ötletet John McConnell vetette fel 1969-ben egy UNESCO konferencián, San Franciscóban. A Föld Napját először 1970. március 21-én tartották. Az eseményeket az Earth Day Network koordinálásában 175 országban tartják – Magyarországon 1990 óta rendeznek programokat a Föld Napja alkalmából. 2009-ben Evo Morales bolíviai elnök kezdeményezésére az ENSZ április 22-ét a „Földanya Nemzetközi Napjává”nyilvánította.

A csütörtöki Diákfórumot Juhász László környezetvédelmi tanácsnok nyitotta meg, aki beszéde elején megköszönte a Környezetvédelmi Iroda munkatárainak aktív közreműködését a programsorozatban. Mint mondta, az intézmények Föld Napjához kapcsolódó tematikus előadásai remek lehetőséget teremtenek arra, hogy az iskolák értékes és praktikus tapasztalatokat osszanak meg egymással. Külön örömét fejezte ki, hogy a Szabad Tér Egyesület meghívására az Erasmus+ programban résztvevő spanyol, olasz, holland, román és szlovén diákok is részt vehettek a csütörtöki előadássorozaton.

A környezetvédelmi ismeretterjesztő programon ez alkalommal rendhagyó módon az intézmények diákjait és tanárait kérték fel a szervezők néhány perces előadások megtartására. Az ismertetőkben az iskolák saját tevékenységeiket mutatták be, hogy milyen programokkal készülnek a Föld Napja alkalmából, illetve mit tesznek év közben a környezetük védelme érdekében. A prezentációk segítségével számos érdekes ötletet osztottak meg egymással az intézmények.

Az előadások során elhangzott, hogy az iskolák nagy figyelmet szentelnek a szelektív hulladék- és papírgyűjtésnek, az újrahasznosítható energiák népszerűsítésének, valamint a növény- és állatvilág védelmének is. A csütörtök délutáni programon a Bugát Pál Középiskola, a Széna Téri Általános Iskola, a Vasvári Pál Általános Iskola, a Vörösmarty Mihály Általános Iskola, a Vörösmarty Mihály Ipari Szakképző Iskola, a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola, valamint a Nemes Nagy Ágnes Kollégium képviselői népszerűsítették előadásaikkal a Föld Napját. A környezetvédelmi program zárásaként a résztvevők flashmobot is tartottak a Városház téren, amelyhez bárki csatlakozhatott. A Föld Napja alkalmából a jelképesen zöld felsőben megjelentek az Országalmát körülállva a „Föld Dalának” eléneklésével és egy rendhagyó selfie elkészítésével hívták fel a figyelmet a Föld értékeinek védelmére, illetve a közös érdekek és kötelezettségek megfogalmazására.

forrás: szekesfehervar.hu

 

Galéria

AktuáliskörnyezetvédelemFöld Napjadiákfórum