2024.05.27, Hétfő

Több száz milliós fejlesztés, közbiztonsági kérdések - ülésezett Székesfehérvár képviselőtestülete

2016.06.25. 12:57

Több száz milliós fejlesztésekről is döntött a város képviselőtestülete pénteki ülésén, azonban a legtöbbb hozzászólást és kisebb vitát kiváltó téma a rendőrség és a közterület felügyelet tavalyi beszámolója volt. Döntöttek arról is a képviselők, hogy jövőre az iskolaidőszak utolsó két hetében vezetik be az új buszmenetrendet és elindították a Csónakázó-tó körüli térköves sétány kivitelezésének közbeszerzési eljárását.

 

A képviselők beszámolót hallhattak Székesfehérvár közrendjének és közbiztonságának 2015. évi helyzetéről, amit a testület végül egyhangúlag fogadott el. Varga Péter megyei főkapitány és Kovács Zsolt városi kapitány a Székesfehérvári Rendőrkapitányság 2015-ben elvégzett tevékenységéről elmondta, hogy a város területén a regisztrált bűncselekmények száma kis mértékben nőtt, de így is messze elmarad a 2011 és 2013 közötti számadatoktól. Székesfehérváron 3025 bűncselekményt regisztráltak tavaly, a közterületeken pedig csökkent a bűncselekmények száma, míg 2014-ben 537, tavaly 356 ilyen eset volt. Kovács Zsolt rendőr alezredes beszámolt arról is, hogy a gépkocsizó járőrszolgálat mellett a belvárosi részeken gyalogos járőrszolgálatot biztosítottak, Székesfehérvár Önkormányzatának támogatásával pedig kerékpáros rendőrök álltak szolgálatba.

A beszámolóhoz számos hozzászólás érkezett, Farkas László önkormányzati képviselő a Palotaváros közbiztonságának javítása és a droghelyzet kezelése érdekében több igazoltatást és az éjszakai rendőri jelenlét fokozását kérte. Szigli István önkormányzati képviselő az új körzeti megbízotti irodát emelte ki, amelyet csütörtökön adtak át Szárazréten. Az irodával, azon túl, hogy jelentősen megnő a rendőri jelenlét, lehetőséget biztosítanak a környéken élőknek arra is, hogy a körzeti megbízottal nyugodt helyen lehessen az esetleges problémákat megbeszélni. Horváth Tancsa Ágnes önkormányzati képviselő azokat az eseteket vetette fel, amikor kamerával figyelt területen történik bűncselekmény, mégsem sikerül azonosítani az elkövetőt. Kovács Zsolt városi rendőrkapitány elmondta, hogy a rendőrség kiemelt figyelmet fordít a drog elleni küzdelemre és elsősorban a terjesztőkre koncentrálnak. Elmondta, hogy a térfigyelő kamerákat nem a rendőrség kezeli, de a bűncselekmények felderítésénél kimenthetik a felvételeket. Varga Péter rendőrfőkapitány a közgyűlésen elmondta, hogy a városban élőknek nem a statisztikák, hanem saját, szubjektív közbiztonság érzetük a legfontosabb, így minden megtesznek azért, hogy a lakosság számára is érzékelhető legyen a rendőri jelenlét. A rendőrfőkapitány példaértékűnek nevezte az együttműködést az önkormányzattal, ami a Mura utcai körzeti megbízotti iroda kialakításában is megnyilvánult.

A rendőrség tavalyi munkájának beszámolója mellett a közterület felügyelet munkájáról is beszámolót hallgatott meg a képviselő-testület. A város 26 közterület felügyelője közül 14-en figyelik a térfigyelő kamera hálózatot és 9-en teljesítenek szolgálatot a közterületen. A beszámoló kitért arra, hogy tavaly egy esetben kellett bilincset használniuk a közterület felügyelőknek. A térfigyelő kamerák hálózata is jelentősen bővült egy év alatt: míg 2015 év elején 63 fehérvári kamera képét figyelték, év végére már 81 volt a térfigyelő kamerák száma a városban és a rendőrség mintegy száz esetben kért be felvételeket bűnesetek felderítéséhez. Közigazgatási és helyszíni szabálysértési bírságot 4094 esetben szabott ki a közterület felügyelet a kameraképek alapján.

Meghozta a közgyűlés a város közösségi közlekedésének új hálózati tervére vonatkozó végső döntéseket is. Legutóbb a képviselők egyetértettek abban, hogy a jelenlegi menetrendet módosítani kell és támogatták a közlekedőket jobban kiszolgáló útvonalterveket. Az új rendszer bevezetése 2017. május 29-én, egy hétfői napon lesz. Biztonsággal addigra teremthető meg minden szükséges infrastrukturális feltétel, és biztosítható – a szolgáltató által jelzett – több mint tíz plusz buszsofőr munkába állítása. A döntés értelmében 52 helyszínen kezdődik új megállóhelyek létesítése, illetve a meglévő buszmegállók áthelyezése, a Nagyszombati úton pedig járdaépítés is lesz. A határozat arról is szólt, hogy a város 2017-től biztosítja éves költségvetésében a kibővített hálózat működtetéséhez szükséges mintegy 230 millió forintos pluszforrást. A tanév utolsó két hetében vezetik be az új menetrendet, hogy az esetleges finomhangolásokat a következő szeptemberi iskolakezdésre sikerüljön elvégezni.

Az intermodális közlekedési központról is tárgyalt a testület, mely 6.5 milliárd forintos költségvetéssel épül. A testület felhatalmazta a város polgármesterét, hogy együttműködési megállapodást írjon alá a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt-vel a „Székesfehérvár MJV intermodális átszállókapcsolatainak fejlesztése és P+R  parkolók kialakítása” program megvalósításáért. 

Kiírta a testület a Csónakázó-tó körüli sétány megépítésére a közbeszerzési eljárást. A nyertes kivitelezőnek térkővel burkolt sétányt kell építenie a tó körül, azonban a Liget sor mellett az útfelújítást követően építik ki a térköves sétányt, addig murvával burkolt út lesz ezen a részen. Ugyancsak közbeszerzési eljárást írt ki a testület a szennyvíztisztító telep iszapvíztelenítő berendezésének beszerzésére, illetve elindították a kivitelező kiválasztását a Zámoly utca és a Kertalja utca között építendő csapadékvíz csatorna építésére, ami a Felsőváros vízrendezésében tölt majd be fontos szerepet. 

Jelentős érdeklődés és igény tapasztalható a Székesfehérvári Mikrovállalkozások Kamattámogatási Programja iránt, amit a város a Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvánnyal közösen indított még tavaly. A sikeres program önkormányzati támogatását ötmillió forinttal egészíti ki az önkormányzat.

Zárt ülésen döntöttek a képviselők a Belvárosi Brunszvik Teréz Óvoda Tulipános Tagóvodája felújításáról és a közbeszerzési eljárás után kiválasztották a nyertes kivitelezőt, de ugyancsak nyertes kivitelezőt választott a testület a Pozsonyi úti ivóvízvezeték teljes felújítására és a Vereckei utca alsó szakaszának csapadékcsatorna építésére. Egy másik fontos fejlesztésről is döntöttek: az Arany János utca 22 szám alatt található volt Petőfi Mozi épületének átalakítására, felújítására is kiválasztották a kivitelezőt.

forrás: szekesfehervar.hu

Helyi hírekSzékesfehérvárképviselőtestület