2024.05.25, Szombat

Térjen haza a palást! - aláírásgyűjtés Fehérváron

2016.04.26. 13:09

Aláírásgyűjtés kezdődik pénteken a koronázási palást Székesfehérváron történő kiállításáért, melyet Cser-Palkovics András polgármester kezdeményezett. Székesfehérvár Közgyűlése április 29-én, pénteken tárgyalja az ereklye hazahozataláról szóló előterjesztést, a képviselőtestület jóváhagyását követően indulhat az aláírásgyűjtés.

A megyeszékhely polgármesterének már régóta dédelgetett vágya, hogy a koronázási palást hazakerüljön Székesfehérvárra. Április közepén videóüzenetben jelentette be Facebook profilján, hogy az ügyben aláírásgyűjtést kezdeményez. Ennek apropója, hogy ugyan tavaly kérdésére a Nemzeti Múzeum azt válaszolta, a palást nincs szállítható állapotban - ami választ akkor ő tisztelettel el is fogadott -, most mégis felröppent a hír, hogy a Budai Várba szállítanák a műkincset.

- Ha szállítható a palást a Budai Várba, akkor szállítható Székesfehérvárra is, hiszen a palástra nem a Budai vár, hanem Székesfehérvár van hímezve - fogalmazott Cser-Palkovics András.

A koronázási palást közepén félkörben olvasható latin felirat magyarul azt jelenti: "ez a casula Szűz Máriának Fehérváron levő egyháza számára készült és adatott Krisztus megtestesülésének 1031. évében, a XIV. indikcióban, István király és Gizella királyné által".

A nemes cél kapcsán rengetegen kinyilvánították egyetértésüket, ezért a város hivatalosan is megtette a szükséges lépéseket a megvalósítás érdekében. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság befogadta és NAIH-97970/2016. számon nyilvántartásba is vette Székesfehérvár Önkormányzatának kérelmét. Ennek értelmében "In Civitate Alba - Térjen haza a palást!” mottóval indulhat aláírásgyűjtés a királyi városban.

Az aláírásgyűjtés április 29-én, pénteken 18 órakor kezdődik a Városháza Dísztermében, de elhelyeznek íveket a Szent Korona másolat előtt, a Városháza portáján és a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatán is. Továbbá szeretnék a csatlakozás digitális lehetőségét is megteremteni és a város rendezvényein is megtalálhatóak lesznek az aláírásgyűjtő ívek.

forrás: mti, szekesfehervar.hu

Galéria

Helyi hírekSzékesfehérvárcser-palkovicskoronázási palást