2024.06.18, Kedd

Szikora János: négy év munkája van a Vörösmarty Színház 2015/16-os évadának sikerei mögött

2016.06.05. 09:41

Szombaton évadzáró társulati ülést tartottak a Vörösmarty Színházban.

Szombaton évadzáró társulati ülést tartottak a Vörösmarty Színházban, ahol Szikora János igazgató értékelte az évadot, kiemelve, hogy négy év kemény munkája van a sikerek mögött, amelyet jól jelez, hogy rekordszámú, 16 ezernél több bérletet értékesítettek. Átadták a teátrum szakmai elismeréseit is, a Vörösmarty Gyűrűt Sághy Tamás és Radnai Csilla vehette át, az Évad színészének Hirtling Istvánt, az Évad dolgozójának Láposi Rékát választották.

Szikora János szerint a most zárult évad számai önmagukért beszélnek. A 452 előadásra összesen 107 328 jegyet adtak el, miközben 16 742 bérletesük volt.
Az utóbbit kiemelkedőnek nevezte, hiszen négy évvel ezelőtt, amikor átvette a színházat, 6500-nál tartottak. Úgy vélte, a tízezres növekedés a négy év szisztematikus munkájának a gyümölcse.
Az igazgató rámutatott, hogy a Vörösmarty Színház nem a sikerhez vezető könnyű utat választotta. Lear királyt, Hamletet, Dosztojevszkij műveket előadva a nehezebb úton indultak el, de ilyen áron is sikerült eredményeket elérniük és közben nem adták fel "a művészi értékekbe vetett hitet és bizalmat".

"Az ország egyik legerősebb társulata dolgozik a Vörösmarty Színházban és ebben a színházban van az ország legerősebb rendezői magja is. Olyan karizmatikus, komoly rendezők dolgoznak együtt évek óta folyamatosan, akiknek munkája nemcsak a rendezői ambícióikról szól, hanem arról, hogy melyik színész mit játszik, az jó-e neki és ha most eljátsza ezt a darabot, akkor jövőre mit fog majd játszani. Ez is azt jelzi, hogy, nagyon vigyázunk a társulatra, mert becsüljük." - mondta az évadnyitón Szikora János igazgató, aki kiemelte, arra törekszenek, hogy megmaradjon az igényes szórakoztatás és az irodalmilag, művészileg értékes komoly nagyprodukciók érzékeny egyensúlya. Hangsúlyozta, hogy a székesfehérvári társulatban nincsenek klikkek vagy "nemzedéki ellentétek", csak társulat van.

A társulati ülés végén átadták a Vörösmarty-gyűrűket: a társulat az évad legjobb színészének Sághy Tamást, míg az évad legjobb színésznőjének Radnai Csillát választotta. A színház vezetése az Évad színésze díjat Hirtling Istvánnak ítélte oda, míg az Évad dolgozója Láposi Réka művészeti főtitkár lett.

forrás: mti, szekesfehervar.hu

fotó: szekesfehervar.hu

Galéria

AktuálisSzékesfehérvárdíjvörösmarty színházévadzárólegjobb színészszikora