2024.05.30, Csütörtök

Székesfehérvár a repülés városa is lesz az idén

2016.03.03. 13:54

Székesfehérvár nem csak a királyok városa, hanem a repülésé is. A történet száz éve kezdődött, akkor, amikor a polgármesternél 1916. augusztus 2-án a hadügyi kormányzat két megbízottja jelent meg, s közölték, a város határában egy léghajós alakulat telepítéséhez szükséges létesítmények építésébe fognak. A 100 éves jubileumra nagyszabású programokkal emlékezik a város.

A sóstói katonai bázis születésétől napjainkig több korszakot különböztetnek meg: a katonai légi bázisok kialakítását 1916 és 1945 között, illetve a második világháborús harcokat, a világégés utáni éveket nagyjából a rendszerváltásig, majd napjaink sport- és polgári repülését. A 2016-os emlékév szervezője a Székesfehérvári Repüléstörténeti Alapítvány, Székesfehérvár önkormányzata és az Albatrosz Repülő Egyesület, fővédnöke pedig Cser-Palkovics András polgármester. 

A városvezetés elkötelezett abban, hogy a repülés hagyományát továbbvigye, és a megújult börgöndi repülőtéren minden fehérvári hasznára váljon - idézte a közlemény Róth Péter alpolgármestert.

A programok közül kiemelkedik és az emlékév legérdekesebb és legnagyobb szabású programja egyértelműen a szeptember 11-i börgöndi repülőnap lesz. Mivel idén Kecskeméten nem lesz repülőnap, ezért a börgöndi lesz a legnagyobb az országban.
A százéves jubileumi év tervezett programjai között van egy iskolásokat megszólító repüléstörténeti verseny. Az elkészített, zsűrizett maketteket az elképzelések szerint kiállítanák a városházán, majd végleges helyük a székesfehérvári Repüléstörténeti Múzeumban lenne.
Az emlékévben készülnek kiadványok, filmek, lesznek szabadegyetemi előadások, szerveznek konferenciát. Terveznek jubileumi repüléstörténeti kiállítást a Vasvári Pál Általános Iskola pincegalériájában, illetve méltó emléket kívánnak állítani Rotter Lajosnak: a kitűnő szakember a harmincas évek zseniális repülőmérnöke, két világhírű,Székesfehérváron készült és világcsúcsokat elérő vitorlázó gép, a Karakán és a Nemere tervezője és megépítője volt.

A szervezők célja, hogy az emlékév eseményeinek, a város repüléstörténetének hírét minél messzebb, akár határainkon túlra is eljuttassák. A tisztelgés méltósága és a fiatal nemzedékek ismereteinek bővítése érdekében kérik, hogy ha valaki értékes relikviával, dokumentummal, fényképpel, esetleg olyan egykori repülős szakember vagy légierős katona elérhetőségével rendelkezik, aki megosztaná emlékeit az utókorral, jelezze azt a szervezők felé.

forrás: mti, szekesfehervar.hu

Galéria

Helyi hírekSzékesfehérvárrepülésemlékévcentenárium