2024.03.19, Kedd
Ezekben a régiókban irtják a szúnyogokat a következő napokban

Ezekben a régiókban irtják a szúnyogokat a következő napokban

mti

2023.05.30. 16:44

A lakosság is sokat tehet azzal, hogy rendszeresen kiüríti a ház körül található vízzel telt edényeket, hordókat, játékokat.

Hirdetés

A héten 85 ezer hektárnyi területen irtják a szúnyogokat a szakemberek - tájékoztatta a szúnyoggyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden az MTI-t. Ez annál is inkább szükséges, mert az elmúlt időszakban a nyugati és középső országrészben a folyókon levonult árhullám miatt jelentős méretű szúnyogtenyésző helyek jöttek létre - tartalmazza a közlemény. A vízpartokon a szúnyogok tömeges jelenléte érzékelhető, szaporodásukat a meleg időjárás is segíti - tették hozzá.   

Mint írták: a következő napokban a földön járműről permeteznek Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas és Zala vármegyében, a Duna mentén Komárom térségében, a főváros szúnyogártalommal érintett kerületeiben, a Csepel-sziget és környékének településein, valamint Dunaújváros, Baja és Mohács térségében.

A jelentős ártalomra tekintettel az országos tisztifőorvos ideiglenes engedélyével a leginkább érintett szigetközi településeken légi kémiai kezelések is lesznek - fűzték hozzá.  

A közlés szerint a szakemberek továbbra is folyamatosan megfigyelik az árterületeken lévő tenyészőhelyeket. A felderítések alapján jelölik ki a biológiai lárvagyérítés helyszíneit. Végül felhívták a figyelmet arra, hogy a lakosság is sokat tehet a szúnyogértalom csökkentése érdekében, azzal, hogy rendszeresen kiüríti a ház körül található vízzel telt edényeket, hordókat, játékokat.   

Ugyanis számos faj kifejezetten emberközeli életmódot folytat - olvasható az OKF közleményében.

Országos hírekszúnyogirtás