2024.03.29, Péntek
Véradók napja - legalább 1600 véradóra lenne szükség naponta
Illusztráció/pexels.com

Véradók napja - legalább 1600 véradóra lenne szükség naponta

MTI

2022.06.14. 17:38

Magyarországon 40-60 helyen várják a jelentkezőket.

Hirdetés

A véradók napja alkalmából a véradás fontosságára hívta fel a figyelmet az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese az M1 aktuális csatornán. Nagy Sándor azt mondta, hétköznapokon 1600-1800 véradóra van szükség Magyarországon, és 40-60 helyen várják a jelentkezőket.

Nemcsak a balesetekkor, hanem a különböző rosszindulatú megbetegedésben szenvedőknek, az őssejt- és szervátültetésre szorulóknak is nagy mennyiségű vérre van szükségük. A legnagyobb vérfelhasználók a hematológia megbetegedéseket kezelő intézmények - jegyezte meg Nagy Sándor.

A korábbi években jellemzően nyáron inkább a balesetek miatt igényelték a kórházak vért, és kevesebb készítmény kellett a rutinellátásokhoz, de ez a különbség idén nem figyelhető meg - mutatott rá.

Mint mondta, alaptalan a fertőzéstől való félelem, a véradóhelyeken a maszk viselet kötelező, és minden, a véradáshoz használt tárgy egyszer használatos. Kiemelte: ez a nap azért is jelentős, mert június 14-én született Karl Landsteiner orvos, akinek köszönhetően biztonságossá vált a vérátömlesztés.

Az egyes véradási helyszínek megtalálhatók az Országos Vérellátó Szolgálat honlapján.  

Országos hírekOrszágos Vérellátó SzolgálatVéradók napja