2024.03.19, Kedd

Jó évre számítanak 2019-ben a Font Pincészetnél

bacsmegye.hu

2018.12.10. 09:41

A kunsági bor márkájának fellendítéséért sokat tevő Font-testvérek lapunknak többek között azt is elárulták, hogy külföldön is érdeklődnek termékeik iránt.

Hirdetés

Májusban arról számolhattunk be, hogy a Font Kövidinka nemzetközi aranyérmet nyert Bordeaux-ban, azóta pedig újabb elismeréseket szereztek a soltvadkerti pincészet borai. A hazai borvilágban a kiskunsági italok helyzetét folyamatosan fejlesztő Font Gábor borásszal és Font Sándor kereskedelmi vezetővel beszélgettünk díjnyertes tavalyi boraikról, illetve az idei szüretről és évjáratról is.

 

A képre kattintva galéria nyílik.

 

Meglepően jó termést gyűjthettek be

Ugyan március elsején akár mínusz 25 fokig süllyedő fagyhullám érkezett Magyarországra, a termés az akkori negatív előrejelzések ellenére jó lett idén – idézték fel az év eleji aggodalmakat. „Volt rügykár, fagykár is egész évben, amikor becsültük, azt vártuk szép termés lesz, de nem ilyen kiugróan magas.” Ezt követően mindenki meglepődött, amikor elérkezett a szüret ideje – fejtették ki. „Minden eddiginél korábban kezdtük el betakarítani a szőlőt, augusztus elsején indult el a szüret.”

 

Font Sándor kereskedelmi vezető

 

Lerepül a polcokról a kövidinka

A hirtelen munka – 3-4 hét alatt kellett elvégezni a máskor 6-8 hétig tartó szüreti munkát ugyan nehézséget okozott, de jól is jött a Font Pincészetnek. „Miután az először 2006-ban termelt kövidinka egyre ismertebb és díjat is nyertünk vele, egyszerűen elfogyott a polcokról” – számoltak be a pince vezetői. A fajtát most tudják újra szállítani, de a vevők már nagyon várják is: „volt olyan érdeklődő, aki hetente hívott minket érte.” A szintén kedvelt Irsai Olivér korai szüretéből származó bort is felvette a piac.

 

 

A nagy hőségben, forróságban való szüretelés nem csak ezeket a fajtákat érintette, a korábban szintén díjazott Cserszegi Fűszeres és Rosé boroknál is szükség volt arra a modern technológiára, amit a pincészet felszerelt. „Egyre melegebb van, minden évben korábban kezdődik a szüret” – mutattak rá az amúgy is környezettudatos borászok. Az ilyenkor szüretelt szőlőnek hűteni kell a mustját, illetve az erjedés során végig a készülő újbort is” – fejtették ki.

 

A kiszámítható minőség kulcsfontosságú

Összefoglalták: részben a technológiai háttér, részben pedig a saját szőlő magas aránya alapozza meg, hogy a pincészet borai kiszámíthatóan jó minőségűek legyenek, ezt pedig a vevők is jutalmazzák. „Fontos, hogy a szőlő több, mint 50 százalékát saját magunk termeljük. Ez nagyon nagy biztonságot ad. Ha vásárolni kell, akkor azt nagyon nagy odafigyeléssel és komoly logisztikai háttérrel lehet elvégezni – természetesen ezt is meg tudjuk oldani.”

 

 

Egyre több helyen lehet kapni a kunsági bort

A hazai piacon az elmúlt évben jelentős előrelépést jelentett a Font Pincészetnek, hogy több nagyobb áruházláncba is be tudott kerülni termékeivel, a régió néhány más borászával együtt. „Itt is fontos a minőség: nagyon szigorú szakmai versenyen, a beválogatáson dől el, hogy kinek a borát veszik meg. Itt a bírák is mintegy vakon döntenek, maguk sem tudják, melyik bort kóstolják éppen. Így az ár-érték arány a fontos” – derült ki.

 

Külföldre is kerül Font bor

Az export témájáról is szó esett a beszélgetés alatt: mint kiderült: több országba is küldtek mintát a pincészetből, nem is sikertelenül. „Itt is hasonlóan működiik a beválogatás, így tudtunk a prémium kategóriából külföldre eladni egy kékfrankos válogatást.” Az itthon kevésbé ismert bort szívesen felveszi a exportpiac: több ezer palackot rendeltek meg.

 

 

Érmekkel tértek vissza Franciaországból

A prémium, Selection néven ismert kategóriából a Sauvignon Rosé 2017-es évjárata is nagyon jól teljesített: ezüstérmet nyert Franciaországban, hasonlóan, mint kistestvére, a Kékfrankos Rosé, mely aranyéremet hozott haza.

 

 

A Selection borokról beszélve a Generosáról is szó esett: „Ez a fajta hatalmas nagy pozitív meglepetést okozott az elmúlt időszakban. Ugyan nem mi hoztuk el a Kiskunságba, de igyekeztünk a minőségéhez méltóan felkarolni” – foglalják össze. A borból saját ültetvényen is telepítettek három hektáron. „Nagyon jól bírja a fagyokat, van ezen a borvidéken jogosultsága. Az is egy fontos szempont volt, hogy jól gépesíthető a szüretelése – ma már ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni.”

 

 

A Font pincészet vezetői a következő évjáratra a sűrű év után jó reményekkel várnak: „A betakarított mennyiséget biztosan látjuk, a minőséggel kapcsolatban is nagyon jó érzésünk van. Nagy kihívásokkal volt teli eddig az idei év, de megérte” – foglalták össze.

Szabó Ákos

 

 

Galéria

Országos hírekinterjúSoltvadkertkunsági borvidékFont Pincészet