2024.07.19, Péntek

Előzzük meg a kéménytüzet!

MTI

2016.10.05. 13:11

A kéménytüzek megelőzésére szólítja fel a lakosságot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF), miután csak az elmúlt héten huszonegyszer riasztották ilyen esethez a tűzoltókat.

Mukics Dániel, az OKF helyettes szóvivője közölte: nagy veszélynek teszik ki szeretteiket és otthonukat azok, akik úgy kezdenek fűteni, hogy elmulasztják fűtőeszközük éves karbantartását vagy nem megfelelő tüzelőanyagot használnak. 
    

Felidézte, hogy az elmúlt években nőtt azon háztartások száma, amelyekben szilárd tüzelőanyaggal fűtenek. A szilárd anyagok vagy olaj égetésekor keletkező korom pedig lerakódik a kémény falára. Az egyre vastagabb koromréteg szűkíti a kémény belső kerületét, sőt magas hő hatására akár meg is gyulladhat.
    

Kéménytűz oltása. Kép forrása: biztonsagpiac.hu

 

Mindez elkerülhető azzal, ha mindenki a kéményseprőre bízza a kémény tisztítását. Szilárd tüzelőanyaggal és olajjal működő fűtőeszközök esetén az ingyenes lakossági kéményseprés változatlanul évente történik, gázüzemű fűtőberendezések esetén kétévente.
    

Gyakori, hogy az emberek nem olyan anyaggal fűtenek, mint amilyen elégetésére az adott fűtőeszközt megtervezték, a nem rendeltetésszerű használat pedig jelentős anyagi kárral és esetenként súlyos sérülésekkel járó tűzesetekhez is vezethet.
    

Mindezek miatt felhívják a lakosság figyelmét, hogy tegyék lehetővé a kémény tisztítását a kéményseprők számára. A katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve elérhető a http://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ weboldalon és a 1818-as telefonszámon a 9.1-es menüben.

 

Mit tegyünk, ha kigyullad a kémény?

1. Először is értesítsük a tűzoltóságot! (105)
2. Képeket, éghető anyagot távolítsuk el a kémény faláról!
3. Zárjuk el a tüzelőberendezésen égési levegőszabályozó kart! (levegő utánpótlás csökkentése).
4. Felügyeljük a kéménytüzet a tűzoltóság kiérkezéséig (pincétől a padlásig).
5. Kéménytüzet vízzel oltani tilos! (a kémény belső hőmérséklete kb. 1000 °C)
6. Tájékoztassuk a kéményseprő szolgáltatót!

Országos hírekKatasztrófavédelemkéményseprőkéménytűz