2024.03.28, Csütörtök

Beindul a víziturizmus infrastruktúrájának fejlesztése

MTI, magyarepitok.hu

2016.10.27. 14:14

A kormány és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség közös, 14 milliárd forintos programot indít a vízi szabadidősport fejlesztése érdekében. Az infrastruktúra mellett a vízi táborozás és a marketing javítása is a terv részét képezik.

Hirdetés

Átfogó vízi szabadidősport programot indít a családok és az iskolai tanulók számára Révész Máriusz, a kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztésével és népszerűsítésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos, valamint a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ). Az MKKSZ székházában az erről tartott szerdai sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a program fő elemei között szerepel:

  • a vízitúra-megállóhelyek és a kiszolgáló infrastruktúra fejlesztése,
  • a vízi szabadidősportoláshoz szükséges eszközbeszerzés,
  • az iskolai csoportok táboroztatásának segítése,
  • tematikus vízi vándortáborok megvalósítása,
  • a vízi szabadidősport és a víziturizmus országos marketingjének és kommunikációjának megtervezése és lebonyolítása.

A 14 milliárd forintos program célja, hogy növelje azoknak a számát, akik szabadidejüket aktívan, sportolással töltik, különös tekintettel a fiatalokra és a gyermekes családokra. A programban szerepel az elmúlt évben, a Bejárható Magyarország kerettantervben elfogadott vízi orientációjú tananyag elméleti és gyakorlati oktatása pályázaton nyertes tanárok és diákok számára.

Baráth Etele MKKSZ-elnök elmondta, a szövetség Európai Uniós pályázatokon 2,2 milliárd forintot nyert el a víziturizmus fejlesztésére. Schmidt Gábor, az MKKSZ főtitkára hozzátette, hogy ebből az összegből a Felső-Tisza, az Alsó-Tisza és a Kőrösök, a Balaton, valamint a Közép-magyarországi régió és Budapest területére tervezett fejlesztések valósulnak meg. Az első újítások 2017 őszére biztosan elkészülnek.

Schmidt Gábor arról is beszélt, hogy a fejlesztéseken kívül a vízpartok mellett még több helyen lehet majd hajót bérelni és itt a vízitúrázók megkapják a szükséges oktatást is. Tervezik egy integrált rendszer kialakítását a kerékpárosokkal, gyaloglókkal és lovasokkal együtt, ehhez weboldal és mobiltelefonos applikáció is társulhat.

Országos hírekturizmusberuházás