2024.05.25, Szombat

Csökken a parlagfűvel fertőzött területek száma

MTI

2016.08.24. 12:59

Eddig másfél millió hektár parlagfűvel fertőzött területet derítettek fel, amelyből 1500 hektár volt parlagfűvel fertőzött, a kiszabott bírság összege mintegy 4 millió forint - közölte Szalkai Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) főosztályvezető-helyettese szerdán Dunakeszin tartott sajtótájékoztatón.

Szinte már hagyományosnak mondható, hogy az FM és a Belügyminisztérium együttműködésében rendőrségi helikopterek segítik a parlagfű elleni hatósági munkát.

A helikopteren egy növényvédelmi és egy földhivatali szakember ül, és már a légi felderítéskor megtörténik a növény beazonosítása és a tulajdonos megállapítása.
    

A főosztályvezető-helyettes arra hívta fel a figyelmet, hogy azok a földtulajdonosok, földhasználók, akik még nem teljesítették kötelezettségüket, minél hamarabb végezzék el a mentesítést. 15 ezertől 5 millió forintig terjedő bírságra számíthat az, aki nem tartja rendben a területét.
    
Az elmúlt években egyre jogkövetőbb magatartást tapasztaltak, és látható, hogy jól beazonosítható és egyre kisebb területekre korlátozódik a fertőzött területek nagysága.
Amennyiben a földtulajdonos a felszólításra nem végzi el a mentesítést, a kormányhivatal végezteti el a munkát és kiszámlázza az összeget.     

Tarnai Richárd, Pest megye kormánymegbízottja, Szalkai Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese és Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnökhelyettese (b-j) egy rendőrségi helikopter mellett a parlagfű elleni védekezés aktuális eredményeiről és a légi felderítés menetéről tartott sajtótájékoztatón a dunakeszi repülőtéren

Jordán László, a Nébih elnökhelyettese arra mutatott rá, hogy a parlagfű elleni védekezés nemcsak növényvédelmi, hanem közegészségügyi kérdés is, azért az FM és a Nébih olyan stratégiát követ, amely nem merül ki a hatósági eljárásokban, hanem preventív módon is tenni kíván a parlagfű ellen. A társadalom minden tagját próbáljuk megszólítani és tudatosítani mindenkiben a problémát - mondta -, ennek egyik eszköze például az általános iskola alsó tagozatosainak készített játékos ismeretterjesztő kisokos.     

Az elnökhelyettes hangsúlyozta, hogy a kormányzati szerveknek két lehetőségük van a parlagfű elleni védekezésben: a hatósági eljárás és a figyelemfelkeltés. Szólt arról is, hogy mivel a mezőgazdasági területek a leginkább érintettek, a termelőknek képzéseket szerveznek.

Országos hírekparlagfű