2024.05.27, Hétfő

Ókori virágpompa Székesfehérváron

2016.05.14. 08:59

Ünnepélyes keretek között, a Nemzeti Emlékhelyen nyitották meg pénteken délután a 12. Pünkösdi Virágálom rendezvénysorozatát. A Gorsium Régészeti Park és Szabadtéri Kiállítás megújulásának tiszteletére a virágkötő mesterek idén az ókort idéző, pompázatos virágkompozíciókkal díszítették fel a Belváros összesen kilenc köztéri alkotását és kapuját a Nemzeti Emlékhelytől a Varkocs-szoborig. A pünkösdi hosszú hétvégén az Emlékhelyek Napja szombati rendezvényeivel, zenés-táncos műsorokkal, gyermekelőadásokkal, családi programokkal szórakoztatja vendégeit a királyi város.

Székesfehérvár hosszú esztendők óta, hazánkban egyedülálló módon Pünkösdi Virágálommal köszönti a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepét, a Szentlélek kiáradását. Az elmúlt évek egyik legnagyobb kulturális célú beruházása volt a Gorsium Régészeti Park és Szabadtéri Kiállítás újjáélesztése, ennek tiszteletére idén a virágkötő mesterek ókori díszbe öltöztették a Belvárost kilenc helyszínen. Pompázatos, szemet és szívet gyönyörködtető kompozíciók kerültek a Nemzeti Emlékhely bejáratára, a Pipó-toronyra, a Városháza bejáratára, az Országalmára, a Szent István Emlékjelre, a Fő utcai Játékbolt elé, a Ciszterci templom ajtajára, a Fekete Sas Patikamúzeum elé és a Varkocs-szobornál található szökőkúthoz. A díszítésben közreműködött a Virágeső Bt., a Tűzvirág Virág-Ajándék, a Virágvár Virágüzlet, az Oazis Virág, a Budai út 66. szám alatti Virág-Ajándék üzlet, továbbá az Arany János Általános Iskola, Speciális Szakiskola és EGYMI.A 12. Pünkösdi Virágálom ünnepélyes megnyitóját a Nemzeti Emlékhelyen tartották a Kákics együttes muzsikájával és az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek moldvai táncával. A résztvevőket köszöntötte dr. Cser-Palkovics András polgármester, aki hazánk egyik legmeghatározóbb helyének nevezte a székesfehérvári Nemzeti Emlékhelyet. „Ez a hely a hagyományokról, az értékekről, a magyarságunkról szól, és arról is, hogy a kereszténység nélkül Európa és a nemzetünk nem lehetne ott, ahol van. Hagyományainkhoz a keresztény ünnepek, így a Pünkösd is hozzátartoznak. Ez egy nagyon vidám, kedves ünnep, a művészi módon elkészített virágköltemények, a zene és a tánc pedig mosolyt csalnak az emberek arcára. Ha a következő napokban csak annyit elérünk, hogy a székesfehérvári, Fejér megyei családok, barátok és az ide látogató turisták a Belvárosunkban sétálnak, mosolyognak, örülnek egymásnak és beszélgetnek egymással, akkor már megérte dolgoznunk.” – fogalmazott a városvezető. Köszönetét fejezte ki a virágkötő mestereknek, akik feldíszítették az értékekben oly gazdag Belvárost, majd szeretettel invitált minden érdeklődőt a hétvégi programokra.

Ugyancsak beszédet intézett a megnyitó résztvevőihez Tóth Tamás esperes. Arról szólt, hogy a virágok nagy örömöt adnak nekünk, megmutatják szépségüket, ugyanakkor ez az életükbe kerül. Beszélt az apostolok cselekedeteiről, és arról, hogy saját életünkben az örömöket, az izgalmas és jó periódusokat sokszor mélységek előzik meg. „A virágok emlékeztessenek minket arra, hogy az életünkben vannak hepehupák. Ha éppen a „hupában” vagyunk, akkor ne felejtsük el, hogy hamarosan következni fog a „hepe”. A Pünkösdnek éppen az az üzenete, hogy a mélység után jön az öröm. A virágok élete pedig járuljon hozzá az örömeinkhez!”A megnyitót követően zenés körséta keretében tekintették meg az érdeklődők a virágos helyszíneket, majd színpadi virágkötés és jótékonysági árverés kezdődött a Mátyás király-emlékműnél Szabó János szakújságíró, a Virágkötők és Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesületének képviselője vezetésével. 47.500 forint adomány gyűlt össze, melyet a Vigyázó Kéz Gyermekvédelmi Egyesület javára ajánlották fel.

A virágkompozíciókra idén is szavazhat a közönség. A legszebbnek talált alkotásokra a Fehérvári Programszervező Kft. pünkösdi programajánló kisfüzetében található térképes szavazólappal lehet voksolni a Tourinform Irodában és a Városháza portáján kihelyezett urnáknál. Az eredményhirdetésre május 16-án, hétfőn 17.00 órakor kerül sor a Mátyás-király emlékműnél.

A Pünkösdi Virágálom minden korosztály számára kínál kikapcsolódási lehetőséget a hosszú hétvégén, lesznek különféle zenés-táncos műsorok, gyermekelőadások és családi programok. Kiemelkedik a szombati Emlékhelyek Napja országos programsorozat, melyhez a székesfehérvári Nemzeti Emlékhely  egész napos, ingyenes rendezvényekkel kapcsolódik.

forrás: Önkormányzati Kommunikációs Központ
 

Galéria

Helyi hírekSzékesfehérvárókorpünkösdvirágünnep