2024.04.24, Szerda

A Maroshegyi Óvoda bővítését ünnepelték - felszentelték az új épületrészt

2015.12.02. 12:37

Hirdetés

A Maroshegyi Óvodában két csoportszobát, új, hetven négyzetméteres tornatermet és egy sószobát is kialakítottak, a beruházás mintegy 125 millió forintos költségét teljes egészében a város költségvetése biztosította. A város az épület bővítésén túl további 10 millió forintot adott a szobák berendezéseire. December elsején adventi műsorral egybekötött átadó ünnepséget tartottak az intézményben. 

A Maroshegyi Óvoda 125 millió forintos bővítéséhez a forrásokat teljes egészében a város költségvetése biztosította az idei Ybl intézmény-felújítási program részeként. Az 500 négyzetméteren megvalósult óvodai beruházás során két csoportszobát alakítottak ki, vizesblokkokkal. A só-szoba és a modern eszközökkel felszerelt tornaterem szolgálja a jövőben a kisgyerekek egészségét, valamint lehetőséget biztosít mozgásigényük kielégítésére.

Az új épületrész megépítésével az eddigi 221 gyerek mellé további 50 kiscsoportos óvodás felvételét tudták biztosítani. A város az épület bővítésén túl további 10 millió forintot biztosított a szobák berendezéseire, illetve a különböző bútoroknak, eszközöknek és játékoknak a beszerzésére. Az új épületrészt Tóth Tamás esperes plébános atya szentelte fel Isten áldását kérve a megújult óvodára, annak pedagógusaira, óvódásaira, valamint mindazokra, akik hozzájárultak a felújításhoz.

 "Több mint 50 férőhellyel tudjuk növelni az óvodai férőhelyek számát egy szépen fejlődő városrészben. A fejlődés rengeteg fiatal családot és gyermeket is jelent. Ezért is volt különösen fontos, hogy elindítottuk ezt a beruházást." - mondta el az ünnepségen Székesfehérvár polgármestere, aki köszönetet mondott a Polgármesteri Hivatalban működő Mérnöki Iroda munkatársainak a tervezésért, a kivitelezésben részt vevő fehérvári cégeknek, valamint a szülőknek, az óvónőknek és a gyerekeknek, hogy sikerült áthidalni az építkezésből fakadó nehézségeket. "Az egyik legfontosabb kérdés egy város életében az intézmények kérdése. A mostani beruházás esetében is a helyi gazdaság adta a forrást ahhoz, hogy ezt a fejlesztést megvalósítsuk. A kölcsönhatás ott jelentkezik, hogy a helyi adóbevételt termelő fehérvári üzemekben dolgozó embereknek fontos, hogy a szemük fénye, a gyermekük milyen körülmények között tölti a mindennapjait az óvodákban, bölcsődékben." - hangsúlyozta dr. Cser-Palkovics András polgármester.

Brájer Éva alpolgármester, Maroshegy önkormányzati képviselője elmondta, hogy nagy szükség volt az óvoda bővítésére a városrészben, ahol egyre nő a lakosságszám. Hangsúlyozta, hogy szerencsére volt lehetőség a bővítésre az önkormányzati tulajdonú területen. Máshol nem tudták volna ezt megtenni, mert Maroshegyen hosszú évekkel korábban hozott döntések miatt nem sok terület van a város tulajdonában. Szólt arról is, hogy nem olyan régen, egy közgyűlési döntésnek köszönhetően, lehetőség volt visszavásárolni Harmatos-völgyben egy nagyobb területet. Brájer Éva alpolgármester kiemelte, hogy a következő cél a Gárdonyi Géza Művelődési Ház felújítása, ahol a város nem titkolt szándéka, hogy helyet kaphasson egy bábszínház is a gyerekek örömére.

Az ünnepségen részt vett Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár is, aki elmondta, hogy Magyarországon közel 1800 önkormányzat tart fenn óvodát és mintegy 320 ezer gyerek jár ezekbe az óvodákba. "Az önkormányzatok közül szerencsére sokan gondos gazdái ezeknek az óvodáknak, vannak azonban olyan települések, ahol állami segítségre van szükség, hogy férőhelyeket tudjanak bővíteni. Nagy tisztelettel köszönjük meg azoknak az önkormányzatoknak a fejlesztést, amelyeknek lehetősége van önerőből megvalósítani ezeket a beruházásokat. Köszönet Székesfehérvárnak, polgármester úrnak, alpolgármester asszonynak és minden fehérvárinak aki adójával hozzájárult ahhoz hogy a maroshegyi óvoda bővítése megvalósulhasson." - fogalmazott pohárköszöntőjében Sipos Imre helyettes államtitkár.

Forrás: http://www.szekesfehervar.hu/

Fotók: http://www.szekesfehervar.hu/

Galéria