2024.05.27, Hétfő

A magyar kultúra napja Fejérben

2016.01.21. 11:14

Koncertekkel, színházi produkciókkal és könyvbemutatókkal ünneplik a magyar kultúra napját Fejér megye több településén.

Dunaújvárosban a Bartók Kamaraszínház a hét folyamán több programmal is megemlékezik a magyar kultúra napjáról. Csütörtökön felolvasó színházi sorozat keretében Szilágyi Andor El nem küldött levelek című színművét olvassa fel Lapis Erika és Kiss Attila az aulában. Pénteken a színházteremben Oláh Dezső zongoraművész és zenekara, a Trió á la Kodály ad koncertet. A rendezvényen adják át a város kulturális kitüntetését, a Pro Cultura Intercisae-díjat.
Bicskén pénteken, a Petőfi Művelődési Központban a város fennállásának 710., a várossá nyilvánítás 30. évfordulója alkalmából rendezendő jubileumi esték sorozat nyitóelőadásával ünneplik a magyar kultúrát. Az előadó Mohainé Fejes Ágnes Bessenyei-díjas népművelő, helytörténész lesz.
Bodajk városa csütörtökön a református gyülekezeti teremben tartja kultúra napi rendezvényét, amely idén szorosan kapcsolódik az ökumenikus imahéthez. Hit és irodalom címmel Petrőczi Éva József Attila-díjas költő és irodalomtörténész tart előadást, majd Sallayné Sziki Judit lelkész igét hirdet.
Gárdonyban pénteken a magyar kultúra napján a város szülöttére, Gárdonyi Gézára emlékeznek, az író dédunokájával. Keller Péter Az élő Gárdonyi-arc című kötetét mutatja be a Nemzedékek Házában. Másnap Szabad-é dalolni...? címmel a Szent Mihály Szekere Vándorszínház zenés színházi estjét élvezheti a közönség.
Móron pénteken, az Erzsébet téri Művelődési Házban A Szkalla lányok című előadást tekinthetik meg az érdeklődők. Örkény Macskajáték tragikomédiájának kétszemélyes változatát Béres Ilona és Tordai Teri kelti életre.
A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

mti

Galéria

KultúraFejérkultúraprogramokszínház