2024.02.29, Csütörtök

Mabisz: csaknem 1,5 milliárd forint az idei májusi viharok kármérlege

2016.06.13. 11:15

Hirdetés

A viharok csaknem 1,5 milliárd forint kárt okoztak a biztosított lakossági ingatlanokban májusban, a kárbejelentések száma megközelítette a 23 ezret - tette közzé a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) az előzetes adatokat hétfőn.

A közlemény szerint az elmúlt évek tapasztalatai alapján nem számítanak rendkívüli eseménynek a hirtelen lecsapó, viszonylag rövid ideig tartó, de annál intenzívebb viharok Magyarországon az évnek ebben a periódusában.
A legtöbb, 14 318 esetben, vihar, felhőszakadás és a jégeső miatt fordultak a lakosok a biztosítókhoz. A lakosság által becsült, illetve a biztosítók által már felmért károk értéke meghaladja a 777 millió forintot.
Nagyon sok, csaknem 8300 villámcsapás okozta kárt jelentettek májusban, ezek értéke megközelítette a 691 millió forintot. A Mabisz hangsúlyozta: feltűnő, hogy a villámcsapások másodlagos, indukciós hatása miatt bekövetkezett károk jelentős túlsúlyban voltak az elsődleges hatás okozta károkhoz képest. A villámok az elektromos rendszerekben, illetve elektronikai készülékekben több mint 7000 esetben okoztak kárt. A közvetlen villámcsapások több mint 1100 esetben okoztak sérüléseket az ingatlanokban. Az előbbi miatt csaknem 600 millió, az utóbbi miatt több mint 92 millió forintot fizettek ki.

Nem győzzük hangsúlyozni, villámlás esetén húzzuk ki a konnektorból elektromos eszközeinket, főleg a drágább berendezéseket. Nem elég csak lekapcsolni őket, a villám úgy még kárt tehet bennük!

A nyár hagyományosan a leginkább kárveszélyes periódusa az évnek. Az elmúlt öt évben évente átlagosan csaknem 115 ezer káreset történt május eleje és augusztus vége között a biztosított ingatlanokban, az éves átlagos kárérték csaknem 7,5 milliárd forint volt - ismertette a Mabisz.

 

Galéria