2024.05.21, Kedd

Lezárják a tanösvényt, kezdődik a lőszermentesítés Sóstón

2016.02.09. 11:01

A lőszermentesítéssel elkezdődnek a Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációs munkálatai. A lőszerfelkutatás idejére a tanösvényt lezárják, ami március 31-ig tart. A természetvédelmi terület teljes rehanbilitációja 3,85 milliárd forintos kormányzati támogatással valósulhat meg.

Az Északi-tó mederkotrása és vízutánpótlásának biztosítása mellett felújítják a Zöld tanyát, bővítik az Északi-tó déli részén található erdei iskola-szigetet és lehetőség nyílhat a Vadmadárkórház és madárröpdék kialakítására. A terület Sárkeresztúri út felőli bejáratánál található játszótér és közösségi épület is megújul, valamint a Sóstói Stadion déli oldala felől szabadidőparkot és stéget alakítanak ki. A természetvédelmi terület megközelítését szolgálják azok a fejlesztések is, amelyek keretében a Hosszúsétatér, a Homoksor, a Vásártér, a Széchenyi út, a Szárcsa utca és a Csíkvári utca által határolt területen utak, járdák, parkolók, sétányok kialakítása és felújítása is megvalósul.

A napokban tájékoztató táblák kerülnek ki és megindul a lőszermentesítés a Sóstó Természetvédelmi Területen, aminek idejére a tanösvényt lezárják. Mészáros Attila alpolgármester a kezdődő rehabilitációs munkálatokkal kapcsolatos sajtótájékoztatón elmondta: „Nagy öröm mindannyiunk számára, hogy az előkészítő és tervezési szakasz után megkezdődnek a területen a rehabilitációs munkák. Régóta várt és jelentős fejlesztések valósulnak meg, amelyek – bízom benne, hogy mind az itt élők, mind az ide látogatók örömére szolgál. Jelentős természeti értékeket találhatók itt – a város szívében -, amelyek megőrzésére és megmentésére ez a beruházás garanciát ad. A munkálatok idejére a környékben élők türelmét és megértését kérjük.”

A műszeres lőszerfelkutatás és lőszermentesítés a munkaterület ideiglenes kitűzésével kezdődik, melynek során a helyszínen kijelölik a mentesítendő területrészek sávhatárait, sarokpontjait. A talaj felszíne alatti tárgyak (feltételezett robbanószerkezetek) helyének feltárását a vízzel nem fedett területeken körülásással, kézi-gépi földmunkával, míg a vízzel fedett terülteken búvármunkával, merüléssel végzik majd.

A felkutatott lőszerek, robbanószerkezetek helyének megjelölése és bejelentése az a vonatkozó jogszabály alapján történik. A teljes területet jelzőszalaggal kerítik majd körbe és a veszélyre figyelmeztető táblával látják el. A bejelentést a rendőrség felé is megteszik, a lőszerek, robbanószerkezetek elszállíttatása, hatástalaníttatása, megsemmisíttetése pedig szintén a vonatkozó jogszabály alapján történik.

A lőszerfelmérés határideje március 31., ezt követően lőszermentesítési munkálatok áprilisban, illetve májusban fognak megtörténni – ezek idejére már csak részleges lezárásra kell számítani a területen. A tómeder esetében a lőszermentesítésre később, a kotrási munkák alatt lesz lehetőség. 

forrás: szekesfehervar.hu

 

Galéria

Helyi hírekrehabilitációsóstólőszermentesítés