2024.05.26, Vasárnap

A legjobb megyei informatikus palánták

2016.03.10. 12:40

Megyei informatikai versenyt bonyolítottak le Székesfehérváron a Széna téri Általános Iskolában „Széna Téri Kisokos” címmel.

Megyei informatikai versenyt bonyolítottak le Székesfehérváron a Széna téri Általános Iskolában „Széna Téri Kisokos” címmel. A megmérettetésre ebben a tanévben hat iskola nevezett 12 diákkal. A második fordulón informatikai, hardver-alapismeretekről adtak számot a résztvevő diákok, valamint a scratch programozási környezet használatával készítettek játékprogramot. 

A hagyományteremtő verseny célja az informatika tantárgy népszerűsítése, a tantárgyhoz kapcsolódó kreativitás versenyhelyzetben történő fejlesztése, a számítógép sokoldalú megismerése, a tudatos felhasználására való törekvés kialakítása, valamint a programozási ismeretek elsajátítása scratch programkörnyezetben.

Minárikné Ambrus Magdolna igazgató elmondta, hogy az iskola jól ellátott informatikai és digitális eszközökkel, ez is közrejátszott a verseny kiírásában: „Az interneten számtalan olyan ingyenesen elérhető program van, aminek használata megtanulható. Arra szeretnénk buzdítani a diákokat, hogy ezek elsajátításával a tanulás élvezetes folyamat legyen számukra, képrejtvények, animációk elkészítésével például. Pályaorientációs tervünk is van ezzel: remélem, néhány év múlva ezek a gyerekek ilyen irányban tanulnak tovább – hogy egy hiányszakmában érvényesülhessenek. Nem titkolt célunk, hogy a diákok bennünket, pedagógusokat is segíthetik ezzel – a tanórák a digitális eszközökkel mindenképpen színesebbé válhatnak.”

Az első fordulóban a diákok prezentációt készítettek a londoni olimpia magyar aranyérmeseiről. A március 9-i második fordulóban a versenyzőknek 90 perc állt a rendelkezésükre, hogy számot adjanak a birtokukban lévő informatikai, hardver-alapismeretekről, valamint hogy a scratch programkörnyezet használatával játékprogramot készítsenek: „Szintén az olimpiához, a sporthoz kapcsolódva egy labdás pontszerző játékot kellett kitalálniuk és megvalósítaniuk. Az értékelésnél a zsűri a kreativitás mellett a program működőképességét is értékeli – minimális keretet szabtunk meg, a többi a gyerekeken múlik.” – tájékoztatott Ács Péter szervező, az iskola informatikatanára.

A zsűrizésben közreműködött dr. Horváth Árpád, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának adjunktusa, valamint Bánkuti Gábor és Ács Péter, az általános iskola informatikatanárai. A legjobb informatikai tudással bíró diákokat a Microchip Kft., a Sulitech Bt. és az Infopartner felajánlásaiból díjazzák.

A versenyeredményekről 17 órától a város Facebook-oldalán tájékozódhat. 

forrás: szekesfehervar.hu

 

Galéria

Helyi hírekmegyei informatika versenyszéna tér