2024.07.19, Péntek

Lányok napja Székesfehérváron is

2016.04.05. 09:09

Az informatika és műszaki területeken a lányokra is szükség van!

Az informatika és műszaki területeken a lányokra is szükség van! Éppen ezért szervezik meg tizenöt hazai városban április 28-án a Lányok Napja programsorozatot, amelynek célja, hogy a pályaválasztás előtt álló lányok jobban megismerhessék a természettudományok különböző területeit intézményi és vállalati szinten egyaránt.

Bár egyre több lány választ műszaki vagy informatikai pályát továbbtanulása céljából, még mindig nagyon kevés a számuk a felsőoktatás ezen területein. Pedig a mobilapplikációk titkai, a robotok világa, a környezetbarát energiaforrások területe, netán az erősáram és a nagyfeszültség a lányok számára is tartogat jövőt. 

A Nők a Tudományban Egyesület (NATE) szakmai partnerei az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség (EJMSZ) és a Szövetség a Digitális Gazdaságért (IVSZ) támogatásával ötödik éve szervezi meg a programot. Idén Székesfehérvár mellett Budapesten, Kecskeméten, Debrecenben, Gödöllőn, Győrben, Hatvanban, Miskolcon, Nyíregyházán, Oroszlányban, Pécsen, Szegeden, Székesfehérváron, Szolnokok, Vácon és Veresegyházán lesznek helyszínek.
A lányok napja eredetileg amerikai kezdeményezésre jött létre és évente az összes csatlakozó országban ugyanazon a napon rendezik meg. A program hosszú távú célja, hogy felhívja a lányok figyelmét a természettudományokhoz, technológiához, mérnöktudományokhoz és informatikához szorosan kapcsolódó pályákra. 

A sorozatban többek közt olyan vállalatok, kutatóintézetek, egyetemek nyitják meg kapuikat idén mint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Informatikai Kara, a Gábor Dénes Főiskola, a Magyar Tudományos Akadémia Kutatóintézetei, a Szegedi Tudományegyetem, a Szent István Egyetem, az Audi, a Braun, a Bosch, a General Electric, a Google, a LEGO vagy a Magyar Telekom.

A lányok napját április elsején a Tanárok a lányokért előkészítő nap előzte meg, amelyen középiskolai tanárok ismerkedhettek meg a programmal, a műszaki területek továbbtanulási lehetőségeivel, találkozhattak cégek és intézmények képviselőivel is.

 

Galéria

Aktuálispályaválasztáslányoklányok napjaműszaki pályainformatika