2024.04.20, Szombat
Kaláka koncerttel és Lackfi esttel nyílt meg a Fehérvári Ünnepi Könyvnapok
szekesfehervar.hu

Kaláka koncerttel és Lackfi esttel nyílt meg a Fehérvári Ünnepi Könyvnapok

szekesfehervar.hu

2019.05.31. 10:26

Egészen június 6-ig író-olvasó találkozókkal, könyvbemutatókkal, előadásokkal, kiállításokkal és koncertekkel is várja a könyvbarátokat a Fehérvári Ünnepi Könyvnapok. A csütörtöki megnyitón Lackfi János irodalmi estje után a Kaláka együttes koncertezett. A megnyitón átadták a Vajda János díjat is, amelyet Bobory Zoltán költő, író vehetett át.

Hirdetés

A megnyitón elsőként Földi Zoltán önkormányzati képviselő, a Humán Szakbizottság elnöke köszöntötte a közönséget, aki arról szólt, hogy a Guttenberg galaxis végéről, az olvasás jelentőségének csökkenséséről és az írásbeliség fontosságának visszaszorulásáról egyre többet hallunk.

"Az információs kor, amiben élünk, nagy hatással van az életünkre, hiszen a megváltozott ismeretszerzési és feldolgozási folyamatok napi szokásainkat, a tanulást, a megértést és magát az olvasás folyamatát is megváltoztatják. Nem az a kérdés, hogy nyomtatott könyvet, vagy e-bookot olvasunk-e, hanem maga az olvasás, mint tevékenység. A szövegértelmezés egyre inkább romló tendenciája, a kézírás eltűnése tények, mint ahogy az is, hogy az olvasás segíti a kreativitás fejlődését, a problémamegoldó képesség kiteljesedését." - hangsúlyozta Földi Zoltán.

 

 

Ezt követően Lackfi János irodalmi estjét hallhatta a közönség. A József Attila díjas költő izgalmas válogatást hozott verseiből és prózai munkáiból.

Nagy derültséget keltettek a költő "Cirmos-cica változatai", amelyek kitűnő stílusparódiák a magyar költészet különböző korszakaiból. Az Ómagyar Cirmos-cica például így hangzik: "Volék cicmorek tudotlon/Választott vajomtul/Cirmos ürümemtül/Szájszőrén vaj lefordul.. Nem kímélte a centenárium jegyében Ady Endrét sem: Hejh, cirmosok, cicák, virnyogó balgák,/Fölszánt poéta-ceruzáim hegyezvék,/Faljatok inkább hars dinnyét, szusit, algát,/Bajszotokon vaj-szirmú, ordas eszmék!

Lackfi János "köszöntőjét" követően Földi Zoltán és Iszkádi Erika, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház igazgatója adta át az idei Vajda János díjat Bobory Zoltán író-költőnek.

Bobory Zoltán diákkorától aktív résztvevője a fehérvári irodalmi életnek. Hivatásos előadóművész, 19 évig vezette a legendás Látó-kört. 1994-től a Szent István Művelődési Ház igazgatója, ekkor alapította a Vár című irodalmi-közéleti folyóiratot. Önkormányzati képviselőként a Kulturális Bizottság elnöke volt. 2010 óta a Vörösmarty Társaság és a Szekfű-Lánczos Ösztöndíj Alapítvány elnöke.

A díjátadás után a Kaláka együttestől hallhatott a közönség megzenésített Kányádi Sándor verseket.

A Kaláka számára a nyolcvanas évek óta nincs koncert Kányádi dal nélkül, a tavaly elhunyt erdélyi költő meghatározó atyai jóbarát lett az életükben. Sok verset ajánlott, hogy dal szülessék belőle, sokat utaztak együtt, számtalan emléket, mondást, történetet őriznek vele kapcsolatban. A koncerten elhangzott többek között a Valaki jár a fák hegyén, a Dél keresztje alatt és a Kuplé a vörös villamosról is.

KultúraSzékesfehérvárkultúra