2024.07.18, Csütörtök

Ismét felcsendülnek a zeneirodalom gyöngyszemei a székesfehérvári templomokban

mti

2017.06.21. 13:37

2017. július 6. és 27. között tizenötödik alkalommal rendezik meg a Harmonia Albensist Székesfehérváron, melyen az olasz operarepertoár világhírű specialistája, Ács János karnagy is vezényel majd.

A Harmonia Albensis rendezvénysorozatot bemutató keddi sajtótájékoztatón Ács János elmondta, hogy július 13-án a Szent István-székesegyházban Te Deum - Örökségünk himnusza címmel rendezendő koncerten Kodály Zoltánt és zenéjét állítják a középpontba. Izgalmasnak nevezte, hogy az Alba Regia Szimfonikus Zenekar mellett a város jelentősebb kórusai közös előadásukban "megpróbálják az énekhangot mint a legremekebb hangszert felemelni".

A karnagy kiemelte, hogy a Budavári Te Deum, a 20. század egyik legnagyobb szakrális műve lesz a koncert csúcspontja, előtte a Nyári este és a Vértanúk sírján című Kodály-művek is felcsendülnek.

Brájer Éva alpolgármester kiemelte, hogy a közönség hallhat majd egy másik csemegét is, hiszen Székesfehérvár olasz testvérvárosából, Centóból érkezik egy énekegyüttes a sorozat záró koncertjére.

Ifjabb Major István, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója hozzáfűzte, hogy július 27-én a Szent Imre-templomban a Harmonico ConCento nyolcfős énekegyüttest hallhatja a közönség, őket orgonista kíséri majd. Repertoárjuk a reneszánsztól napjainkig terjed és Cento, illetve Ferrara környéki szerzők művein alapszik.

Az igazgató elmondta, hogy a sorozat első koncertjén, július 6-án a Ciszterci templomban a barokk zenéé lesz a főszerep: Alexander Schneider kontratenort a külföldi és magyar zenészekből álló Ensemble Cantilene zenekar kíséri.

A harmadik koncert július 20-án lesz, ekkor a Szent István-székesegyházban Rákász Gergely orgonaművész ad önálló estet.

A művész elmondta, hogy estjének címe, az Illuminations - Megvilágítások a rengeteg gyertyára utal, amelyek fénye bevilágítja majd a templomot a koncert közben. Hozzátette: Kodály Epigrammák című műve is szerepel majd a másfél órás orgonakoncerten, de felcsendülnek Ravel, César Franck és Bach művei is.

 

Forrás: mti

KultúraSzékesfehérvárkoncertzenetemplomHarmonia Albensis