2023.09.30, Szombat

Ősbemutatóra készül a Pelikán

vorosmartyszinhaz.hu

2017.04.06. 14:30

2017. április 7-én egy különleges magyarországi ősbemutató lesz a Pelikán Kamaraszínházban.

Hirdetés

Tömöry Péter kortárs író, műfordító, dramaturg és rendező Európa, édes hazám című színművét Szabó K. István állítja, az előadás az Aradi Kamaraszínházzal koprodukcióban készül.

Tömöry Péter 1991-ben írta a művet németül, 1992-ben mutatták be a Badische Landesbühnében, Németországban, ahol 1991−1993 között főrendező volt. A történet alapjául az szolgált, hogy 1989-ben emigrált Kolozsvárról Németországba, ahol néhány napot egy menekülttáborban töltött. Akkor a saját bőrén tapasztalta, milyen, ha egy felnőtt ember, akinek van már egy felépített élete, elhagyja a hazáját, tele van szorongással, kétellyel, és elvágva minden szálat, arra vár, hogy beengedjék egy másik országba, ahol az álmait megvalósítva új életet kezdhet. A dráma a várakozás gyötrelmeiről szól, a világhuzatba kitettségről.

Szabó K. István immár másodszor rendez a fehérvári teátrumban. Az Európa, édes hazám c. darabból leginkább a szereplők álmai érdeklik. Ez a darab egy átmeneti állapot érzékeny látlelete: az otthon kereséséről szól, egy olyan időszakban, amikor a mesterségesen szétszabdalt Európa árvái visszakérezkednek a szülői házba. Akiket felvásárolt az anyaország, azok bízhattak az újrakezdés lehetőségében. Akikért nem fizettek fejkvótát, ők az Európa, édes hazám hősei, egy német menekülttáborban összezárva, karácsonykor, várják a megváltást.

Szereplők: Kerkay Rita, Kozáry Ferenc, Derzsi János és Tapasztó Ernő.

 

Forrás: vorosmartyszinhaz.hu

KultúraszínházPelikán Kamaraszínházmagyarországi ősbemutatószíndarab