2024.06.25, Kedd

Újraértelmezték Bartók Béla színpadi műveit

szekesfehervar.hu

2016.11.28. 21:49

A Bartók újratöltve! diákpályázat nyertesei a zeneszerző újragondolt színpadi műveit mutatják be december 20-án az Átrium Film- Színházban. A csodálatos mandarin című művet a székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola diákjai viszik színre.

A Bartók Béla születésének 135. évfordulója alkalmából meghirdetett országos pályázatot a Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Galéria írta ki 10 és 23 év közötti fiatalok részére. A három nyertes diákcsapatot szakemberekből álló zsűri - Csanádi Judit látványtervező; Magács László rendező; Nagy Fruzsina jelmeztervező; Pálfi György filmrendező; valamint Szabó Balázs dalszerző, énekes, bábszínész - választotta ki.

 A nyerteseket a Színház- és Filmművészeti Egyetem drámainstruktor hallgatói, illetve Uray Péter, a Kaposvári Egyetem rendező tanára segíti majd abban, hogy öt hét alatt színpadra adaptálják elképzeléseiket. A csodálatos mandarint bemutató székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola diákjai előadásuk középpontjába az ismerkedést és az erotikát helyezték: a darab szereplői egy éjszakai bárban találkoznak.

 A Kékszakállú herceg várát a budapesti Leövey Klára Gimnázium diákjai, míg a fából faragott királyfit a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakiskola csapata viszi színre. A pályázatot annak a Bartók135 kiállításnak a részeként hirdették meg, amely három generáció reflexióit mutatja be a zeneszerző életművére. A Deák 17 Galéria által felkért fiatal kortárs képzőművészek alkotásai és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet már klasszikusnak számító Bartók-díszlettervei mellett láthatók a bemutatón a középiskolások munkái is.

 A galéria tudatosan törekszik arra, hogy ne elkülönítve jelenítse meg a különböző generációk munkáit, hanem úgy, hogy azok gazdagíthassák egymás értelmezési lehetőségeit. A pályázat üzenete, hogy Bartók művészete és az általa felvetett kérdések a mai napig érvényesek, darabjai pedig inspirálók a fiatal generáció és a nagyközönség számára egyaránt. A kiállítás január 14-ig tekinthető meg.

KultúraBartók újratöltveBartók Bélaszékesfehérvári Tóparti Gimnázium