2024.06.25, Kedd

Ma kezdődik a 13. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál

mti

2016.11.08. 09:55

Az idén először rendezik meg november 17. és 19. között a Verzió+ rendezvényt, amelynek keretében Székesfehérváron is vetítenek a közönségnek.

Rohszareh Gaem Magami iráni filmrendező A Sonita című filmjének vetítésével veszi kezdetét ma a 13. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál, amelynek programjában több mint 30 országból hatvan film szerepel.

A Nemzetközi Panoráma szekcióban 17 filmet tűznek műsorra a világ legjobb kreatív dokumentumfilmjei közül, a hat budapesti helyszínen zajló, vasárnapig tartó fesztiválon több díjnyertes munkát is láthat a közönség. 

A fesztivál nyitófilmjében egy bátor afgán menekült lány karrierje és jövője kerül veszélybe, amikor anyja úgy dönt, hogy eladja őt feleségnek. Rohszareh Gaem Magami, a film rendezője néhány drámai fordulat után maga veszi kezébe az ügyet, hogy megmentse a lányt a nem kívánt házasságtól.

Kislányok férjhez adásáról szól a Nemzetközi Panoráma szekció Gyerekanya című történelmi filmje is, amelyben marokkói és Jemenben született idős zsidó nők mesélnek arról, hogy 8-10 évesen hogyan adták őket férjhez.

 

A fesztivál Jég hátán elnevezésű blokkja a klímaváltozással és az északi őslakosok életmódjával foglalkozik, és azt vizsgálja, hogy az inuit, számi, nyenyec és egyéb kultúrák hogyan alakítják a környezetüket, és hogyan alakulnak át.

 

Az Úton és otthon című tematikus blokkban a migráció és az integráció problémáját járja körül nyolc alkotás, valamint a Magyar Helsinki Bizottsággal együttműködésben szervezett három panelbeszélgetés.

 

Négy alkotást vetítenek a Fókuszban Ukrajna című szekcióban. Tragikomédia a műfaja az Ukrán seriff című alkotásnak, amelyben két férfira bízzák egy kis faluban a közösség biztonságát. A film tavaly az amszterdami dokumentumfilm-fesztiválon, az IDFA-n elnyerte a zsűri különdíját az egészestés film kategóriában. Ugyancsak díjat nyert a Velencei Filmfesztiválon az eseménysorozat Behemót című kínai-francia zárófilmje, amely Belső-Mongólia iparvidékeit mutatja be.

 

Az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából a fesztiválon válogatást vetítenek a szomszédos szocialista országok 1956 őszén készített filmhíradóiból.

 

A Magyar Panoráma szekcióban az idén kilenc alkotást láthat a közönség. A Kockás forradalom című film a pedagógusmozgalom szerveződését követi végig. Mészáros Márta Anyám levelei Sztálin elvtárshoz című személyes dokumentumfilmjében családja történetét dolgozza fel. A túlélés tánca a Tünet Együttes Sóvirág - avagy a létezés eufóriája című előadásáról, egy kilencvenéves Auschwitz-Birkenau-túlélő és egy fiatal táncosnő duettjéről szól. A Volt egyszer két balerina a 95 éves Kolozs-ikreket, Magyarország legidősebb egypetéjű ikreit mutatja be, akik egykor világhírű balerinák voltak.

 

A Doclab workshop idei témája az integráció lehetséges folyamataira fókuszál. Három nap alatt a workshop lehetőséget ad tíz tapasztalt és kezdő filmesnek egy saját rövidfilm vagy trailer elkészítésére.

 

Az előző évekhez hasonlóan ingyenes vetítéseket is tartanak középiskolások részvételével. Idén hat filmet mutatnak be, közülük három alkotás is a migráció témájával foglalkozik különféle szemszögekből.

 

Az idén először rendezik meg november 17. és 19. között a Verzió+ rendezvényt, amelynek keretében Pécsen, Székesfehérváron és Szegeden is vetítenek a közönségnek. A fesztivál díjait november 13-án adják át Budapesten a Toldi moziban.
 

Kultúra13. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm FesztiválVerzió+