2024.02.23, Péntek

Láthatóvá tenni a láthatatlant kiállítás nyílt Székesfehérváron

ots.mti.hu

2016.10.25. 10:48

A székesfehérvári Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház ad otthont a Franciaországban élő, magyar származású szobrászművész, Maria de Faykod világhírű alkotását, a Lourdes-i Keresztutat bemutató művészi képeknek, melyeket a művésznő saját maga készített.

Hirdetés

 

A Béres Alapítvány támogatásával megvalósuló különleges fotókiállítást Béres Klára, a Béres Alapítvány elnöke nyitotta meg. A megnyitón köszöntőt mondott Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye megyés püspöke és Jakubek Tiborné, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház igazgatója.

Maria de Faykod legismertebb, világhírű munkája a 2008-ban felavatott Lourdes-i Keresztút, melyet egy hittel telített élet belső útjai inspiráltak.  Az egyedülálló műalkotás tizenhét monumentális szoborból áll, melynek megalkotására öt évet szentelt a művésznő. Több mint száztonnányi carrarai márványt munkált meg, hogy az anyagot átlényegítve kifaraghassa belőle Krisztus szenvedésének és feltámadásának misztériumát. Szobrai a spirituális tisztaságot közvetítik, mélyen megérintik az emberek lelkét, megerősítik hitükben, visszaadják reményüket. A Béres Alapítványnak köszönhetően, a szobrászművész saját maga által készített fotóin keresztül most a magyar emberek is megismerkedhetnek ezzel a lenyűgöző alkotással. A fények és a különböző szögekből készült felvételek segítségével Maria de Faykod feltárja a mű összetett tartalmát: a láthatatlan válik láthatóvá. A képek, akár a szobrok, megszólítják a nézőt, interakcióra késztetik, "látni" tanítják.

Béres Klára, az Alapítvány elnöke így fogalmazott: "Mária de Faykod szobrai hatalmas hatást gyakorolnak az emberekre. Soha nem fogom elfelejteni azt a pillanatot, amikor lourdes-i zarándoklatunk során megláttam, ahogy egy tolószékben ülő fiatal fiú megérinti Jézus kezét Maria de Faykod Keresztútjának egyik stációjánál. Láttam a fiú kőujjakra fonódó ujjait, némán imát rebegő ajkait, láttam átszellemült arcát, és pontosan tudtam: a fiú nem a hideg, élettelen márványt érinti, hanem a köztünk élő Megváltót. Megtiszteltetés volt számomra, hogy megismerkedhettem e rendkívüli hatást kiváltó mű alkotójával. Nagyon boldog vagyok, hogy a Lourdes-i Keresztutat bemutathatjuk Magyarország több városában, és most eljuthatott Székesfehérvárra is. "

A Béres Alapítvány támogatásával megvalósuló fotókiállítás Székesfehérváron november 19-ig látogatható. 

KultúraBéres AlapítványMaria de Faykod