2024.06.25, Kedd

A forradalom lesz a központi téma a Határon túli magyar irodalom napjain

MTI

2016.10.13. 11:25

Az 1956-os forradalom és szabadságharc irodalmi megjelenése, az írócsoportok kiállása és magatartása, valamint az emigráció irodalma áll a csütörtökön kezdődő Határon túli magyar irodalom napjai rendezvény középpontjában.

A székesfehérvári Vörösmarty Társaság háromnapos találkozóját 17. alkalommal rendezi meg. Az országos jelentőségű irodalmi rendezvénysorozat előadásai a társaság Kossuth utcai termében zajlanak majd.
    

Az érdeklődők a csütörtöki előadók között hallhatják Kabdebó Tamás írót, költőt, műfordítót, Pomogáts Béla kritikust, irodalomtörténészt, Szakolczay Lajos irodalomtörténészt, Ferdinándy György írót, költőt, egyetemi tanárt és Bakonyi István írót, kritikust. Pénteken és szombaton délelőtt tovább folytatódik a tematikus program. 
    

A rendezvény keretében péntek délután Dunaújvárosban adják át az idei Vár-díjat, amelyet a Vár című irodalmi és közéleti folyóirat a magyar irodalom "védelmezőinek" ítél oda évről évre.
    

A Vörösmarty Társaság egy, a témához kapcsolódó ünnepi leporellót is kiad '56-os verseink címmel. A jubileumi kiadványban Szikra János, Bobory Zoltán, P. Makláry Éva, Szegedi Kovács György, Balajthy Ferenc, László Zsolt, Pálfalvy András, Gál Csaba és Saitos Lajos kortárs fehérvári költők versei lesznek olvashatók.

KultúraSzékesfehérvár1956irodalomvörösmarty társaság