2024.03.29, Péntek

Kezelhető otthon a fogínysorvadás?

pestpilis.hu

2018.11.10. 10:11

A közhiedelemmel ellentétben fogínysorvadás esetén az íny valójában nem sorvad: rossz beidegződésként használjuk a sorvadás kifejezést.

Hirdetés

A fogágybetegséget, orvosi nevén a parodontitist szokás fogínysorvadásnak is nevezni. Nem a páciensek ínye sorvadna, mivel nem használják. Sokkal inkább az egyébként természetes módon a szájüregben található baktériumflóra összetétele olyan jellegű, hogy felszaporodnak a fogágybetegséget okozó fajok. A kezdeti tünet a fogmosáskor fellépő ínyvérzés, majd az ínyben tasakképződés. A csontpusztulás ezután következik, ami súlyos esetben fogvesztéshez is vezethet. A tünetek kialakulásához minden esetben szükséges egy kiskapu az immunrendszerben. A kórokozók megtalálják a rést a pajzson. Gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy lerakódnak a fogakon lepedék, majd fogkő formájában, majd pedig bejutnak az íny alá is. Az immunrendszeri gyengeség az, ami a betegség kialakulása szempontjából kulcsfontosságú, és örökölhető. Sajnos a folyamat jellege olyan összetett, hogy jelenleg nem létezik ellene sem hatékony antibiotikus, védőoltásos, vagy egyéb megelőző kezelés.

Jó hír, hogy megelőzhető a baj. A fogínysorvadás kezelése otthon kezdődik a megelőzéssel. Az szükséges prevenciós beavatkozások között a legfontosabb a legalább napi két alkalommal elvégzett alapos fog- és ínytisztítás. Emellett a rendelőben legtöbbször rendszeres ínytisztítások, fogkőleszedések, melyek célja a kórokozó baktériumok számának leszorítása. Amennyiben nem sikerült időben felismerni a fogágybetegséget, előrehaladott esetekben szükséges lehet a kialakult tasakokat, csontpusztulást helyi érzéstelenítésben, kis műtéti beavatkozásokkal kezelni.

Ahogy a legtöbb egészségügyi kérdésnél, úgy itt is: egy kis tájékozódással és az időben elvégzett rendszeres fogászati szűréssel megelőzhetjük a fogínyprobléma kialakulását. Ráadás, hogy nem csak magunkról gondoskodhatunk ezáltal, hanem a gyermekeink fogainak egészségéről is.

Kirakatmegbetegedésegészség

Ajánljuk még