2024.05.27, Hétfő

Kétszáz milliós energiahatékonysági fejlesztés az Alföld Tejnél

2016.06.30. 08:03

Napelemek és indukciós világítótestek felszerelésével 45 %-kal csökkenti energiafelhasználását az Alföld Tej Kft. székesfehérvári üzemében.

Napelemek és indukciós világítótestek felszerelésével 45 %-kal csökkenti energiafelhasználását az Alföld Tej Kft. székesfehérvári üzemében.

Mélykuti Tibor, a cég ügyvezető igazgatója szerdai sajtótájékoztatóján közölte, hogy a beruházás teljes költségéből 84,7 millió forintot a Norvég Finanszírozási Mechanizmus Zöld Ipari Innováció programja biztosított.
A fejlesztés során összesen 1344 darab indukciós elven működő, 100 ezer üzemóra kapacitású lámpatestet szereltek be, valamint a készáruraktárban eseményvezérelt világítási rendszert építettek ki, amely csak akkor kapcsolja fel a lámpákat, amikor a targoncák odaérnek. 

A székesfehérvári üzem tetejére 400 darabból álló napelem parkot telepítettek. 
   

Az ügyvezető igazgató megjegyezte, hogy az első mérések 43-45 százalékos megtakarítást mutatnak, ami a költségérzékeny tejágazatban rendkívül fontos.
    

K. Szabó Imre, a kivitelezést végző Rosettum Kft. ügyvezető igazgatója a magyar élelmiszeriparban egyedülállónak nevezte a fejlesztést, mert a 3-5 éves megtérülési időn túl legalább tíz évig - alacsony karbantartási költségek mellett - "pénzt termel" a korszerűsítés.
    

Az Alföld Tej Kft. tavalyi értékesítésének nettó árbevétele 42,9 milliárd forint volt, a cég átlagos állományi létszáma 625 fő.

mti

Galéria

GazdaságSzékesfehérvárnapelemenergiahatékonyságalföldi tejkorszerűsítés