2024.05.26, Vasárnap

Ismét lesz Floralia tavaszköszöntő ünnep a Gorsiumban

2016.05.03. 11:01

Néhány év szünet után ismét lesz Floralia tavaszköszöntő ünnep a Tác melletti Gorsiumban május 6-7-én.

Néhány év szünet után ismét lesz Floralia tavaszköszöntő ünnep a Tác melletti Gorsiumban május 6-7-én. A kétnapos programsorozat Septimius Severus császár 202. évi gorsiumi látogatását eleveníti fel.

A megújult Gorsium Régészeti Park első nagy rendezvényeként ismét megrendezik a tavaszköszöntő ünnepet, amelyet egykor Flora temploma felszentelésének tiszteletére tartottak az antik Rómában. A korábban nagy népszerűségnek örvendő Floralia elindításakor az volt a cél, hogy olyan ünnepet varázsoljanak Gorsium területére, amely bemutatja a római élet mindennapjait. Kezdetben a táci iskolások latin versekkel idézték fel az ünnepet, majd az 1990-es évek közepétől látványos színházi előadásokkal bővült a program, ekkortól elevenedett meg Septimius Severus császár látogatása is.

Varga Andrea, a Fehérvári Programszervező Kft. munkatársa elmondta, hogy a császári látogatást mindkét napon megidézik, a felvonulások végén gladiátorjátékok lesznek a színháztérben. Délutánonként a gladiátorok tábori konyháját láthatják az érdeklődők a harcosok terén, majd kora római csatajelenetet adnak elő a Brigetio Legio, a Szarvas-törzs Kelta Hagyományőrző Egyesület és a Norde Gard közreműködésével.
Felállítanak egy lakomasátrat, ahol Apicius szakácskönyve alapján készült ételeket kóstolhatnak meg a jelenlévők, többek között Apicius kacsacombját, faszénen füstölt csülköt az ókori Rómából vagy füstölt marhanyelvet ókori fűszerezéssel. A desszertek között pedig olyan különlegességek lesznek, mint az almaboros almás pite.

Mindkét napon lesz ókori divatbemutató és ókori menyegző is, de a színházi előadások sem maradnak el. Utóbbiakat Matuz János, a Vörösmarty Színház művészeti intendánsa rendezi. Mint a rendező elmondta, Arisztophanész Jómadarak című komédiáját láthatja a közönség székesfehérvári fiatalok előadásában.

Flora istennő ünnepére, az antik Róma egyik leglátványosabb, legnagyobb pompával megült eseményére kezdetben csak a látogatókat köszöntő virág emlékeztetett az 1962 óta látogatható, a római kori település régészeti emlékeit bemutató 28 hektáros szabadtéri múzeumban. Az 1970-es években már mediterrán növények vásárával, később pedig az ókori kézművességet idéző termékek és méz árusításával bővült a gorsiumi rendezvény. Az első színházi előadás 1971-ben volt, Szókratész védőbeszédét Haumann Péter adta elő.

Pannónia fontos szerepet játszott a Római Birodalom életében. Commodus császár és Helvius Pertinax császár meggyilkolása után a pannóniai légiók Septimius Severust, Felső-Pannónia helytartóját kiáltották ki imperátornak, és elkísérték Rómába, hogy átvegye a hatalmat. Ez a segítség az uralkodót és családját több évtizeden át ehhez a provinciához fűzte, és Septimius Severus számtalan formában fejezte ki háláját Pannónia iránt. 202-ben, amikor keleti hadjáratáról visszatért Rómába, hogy megünnepelje uralkodásának tizedik évfordulóját, akkor sem egyenesen a fővárosba ment, hanem Pannóniába, ahol ellátogatott Gorsiumba - ezt a császári látogatást elevenítik fel a Floralián.

forrás: MTI

Galéria

Helyi hírekgorsiumTácFlorariumókori rómatavaszünnep