2024.05.21, Kedd

Ismét fülelhetünk a Fülemülék éjszakáján

2016.04.26. 10:54

Április végén és májusban a kora esti és éjszakai órákban csendül fel országszerte a világ egyik legszebb hangú madarának, a fülemülének az éneke. Hallgassa meg Ön is szakvezetéssel, mutatjuk hogy a megyében hol és mikor.

A fülemüle, vagy másnéven csalogány vonuló madár. A hímek tavaszi hazaérkezésüket követően azonnal énekelni kezdenek, késő délutántól kora estig elbűvölve nem csak a faj tojóit, de bennünket, embereket is. Sőt, nem csak napközben, hanem a költési időszak első felében egész éjszaka dalolnak. A Magyar Madártani Egyesület (MME) minden év áprilisában és májusában Fülemülék éjszakája programokkal várja az érdeklődőket. 

Április-május folyamán az országban több mint ötven helyszínen várják az MME szakemberei a természetszerető embereket, így természetesen Fejér megyében is több helyszínen. Bár a fő attrakciót a fülemülék jelentik, a májusi estéken több más madárfaj: rigók, vörösbegy, poszáták képviselői is énekelnek, így folyamatosan van mit hallgatni, megfigyelni, amiben az MME madarászai segítenek.

A program a meghirdetett, többségében könnyen megközelíthető települési helyszíneken általában a délután második felében, még világosban, az érdeklődők gyülekezésével kezdődik. Amint összegyűlik 15-20 fő, madarász terepi vezetőinkkel folyamatosan indulnak a madármegfigyelő csoportok.

Ott, ahol madárgyűrűzés is zajlik, óránkénti hálóellenőrzések is színesítik, majd a madarak jelölése és kézben fotózása is színesítik a programot.

A csoportvezetők a rövid, nem kimerítő, sétáló sebességű túra közben folyamatosan felhívják a figyelmet a kínálkozó látnivalóra, mesélnek a madarakról, beszélgetnek a vendégekkel, és természetesen kérdezni is lehet tőlük.

Amint az esti szürkülettel a többi madár elhallgat, rázendítenek a fülemülék. Ilyenkor a hímek se látnak, se hallanak, nemigen zavartatják magukat, ezért a csoportok nem ritkán két-három méterről hallgathatják az elképesztő hangerejű és változatosságú éneklést.

A program a sötétség beálltával zárul, mert ilyenkor a fülemülék néhány órára elhallgatnak, rövid pihenőt tartanak, hogy aztán éjféltől hajnalig folytathassák szerenádjukat.

Fejér megyei helyszínek:

Pázmánd, Téglaházi Forrás, 2016. április 29. 18.30 óra
Találkozó: Pázmánd, Téglaházi Forrás (Zalka Máté utca folytatásában lévő Vadgesztenye fasor után)
További információ: Szarka Piroska 06/20-960-4832

Székesfehérvár, Sóstó, 2016. május 6. 19.00 óra
Találkozó: Székesfehérvár, Sóstó, Zöldtanya
További információ: Nagy Gábor 20/ 956-7161

Pázmánd, Téglaházi Forrás, 2016. május 6. 18.30 óra
Találkozó: Pázmánd, Téglaházi Forrás (Zalka Máté utca folytatásában lévő Vadgesztenye fasor után)
További információ: Szarka Piroska 06/20-960-4832

Pázmánd, Téglaházi Forrás, 2016. május 14. 18.30 óra
Találkozó: Pázmánd, Téglaházi Forrás (Zalka Máté utca folytatásában lévő Vadgesztenye fasor után)
További információ: Szarka Piroska 06/20-960-4832

Aki egyik helyszínre sem tud elmenni, még meghallgathatja a csalogány énekét, hiszen lakott területen belül, sűrű bokrosokban, parkokban is szívesen fészkel a fülemüle, csak fülelnünk kell.

Nyitó kép: AFP, cikkben fotók: MME/Orbán Zoltán

Galéria

Helyi hírekfülemülék éjszakájacsalogányMMEfülemüle