2024.02.24, Szombat

Holnaptól újra látogatható a Gorsium Régészeti Park

2016.04.01. 11:32

A táci Gorsium Régészeti Park - a tavaly év végén lezárult felújítást követően - szombaton megnyitja kapuit az ókor iránt érdeklődők előtt.  

Hirdetés

A táci Gorsium Régészeti Park - a tavaly év végén lezárult felújítást követően - szombaton megnyitja kapuit az ókor iránt érdeklődők előtt.  Az új köntösbe öltözött régészeti park első rendezvénye április 2-án, szombaton délután lesz. 

Az első esemény Gelencsér Ferenc "Római istenek és istennők" című fotókiállítása lesz, melynek április 2-án, 15 órakor kezdődő megnyitójára mindenkit szeretettel várnak a szervezők. A Fejér megyében fellelt ókori római szobrokról készült képek az elmúlt években az ország több nagyvárosában jártak már. A fotókat, valamint az ókori romterületet Nádorfi Gabriella régész tárlatvezetésével tekinthetik meg a látogatók.

A mintegy 40 bronzszoborról készített fotón olyan részletek is előtérbe kerülnek, amik a valódi alkotásokon szabad szemmel szinte nem is észrevehetőek. A képek méretei ugyanis az eredeti szobrok majdnem tízszeresei, de az egyes szoborrészleteket bemutató portrék méretei húszszoros nagyítással készültek. Így látható egyiken például Vénusz mosolya. 


A Quies Gorsiense - Gorsium a kikapcsolódás antik szigete elnevezésű projekt tavaly decemberben fejeződött be. Az ókori park nettó 775 millió forint összköltségű rekonstrukciója segítségével bemutathatóvá váltak a romterület értékei. Ebből 652 millió forint Európai Uniós forrásból származik, valamint Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata biztosított még több mint 123 millió forint támogatást. 


A beruházás során megépült egy fogadóépület és látogatóközpont, valamint több épületet felújítottak.  A kivitelezők arra törekedtek a beruházás során, hogy az újjáélesztett Régészeti Park minden pontja valamilyen eddig nem látott, izgalmas elemmel bővüljön. Így bemutatásra kerül többek között a Freskós-ház és két lakóház is – egyik a II. század második feléből, míg a másik a III. század első feléből. Itt a lakószobákon kívül a védőépület alatt elhelyezkedő lakomaterem is látogatható, ugyanúgy, mint annak pincéje is.

A Zichy-pince felújított belső terében, a terem méretű, üvegcsempével bélelt hordók vitrinként funkcionálnak majd, melyekben kőfaragványok és egyéb kőemlékek kapnak később helyet. A római kori lakóház mintájára készült, megújult, U-alakú épületben részben irodákat, raktárakat alakítottak ki, részben pedig látványraktárt a feltárások során előkerült leletek számára.

A projekt talán leglátványosabb eleme a teátrum hátteréül szolgáló, 12 méter magas városfal, amelynek egy szakaszát 120 méter hosszan a hozzá kapcsolódó két oldal-, illetve saroktoronnyal műemléki rekonstrukció keretében építettek meg. A fal és a tornyok teteje egyben kilátó is, amelyről a régészeti park egész területét áttekinthetik a látogatók.

forrás: mti, szekesfeher.hu
    

Galéria

KultúragorsiumTácókorrégészet