2024.09.16, Hétfő
Jégkorong Bajnokok Ligája Nehezen indul a szezon a Fehérvárnak
Fotó: Illusztráció, unsplash.com

Jégkorong Bajnokok Ligája Nehezen indul a szezon a Fehérvárnak

MTI

2024.09.07. 09:59

A cseh Dinamo Pardubice otthonában elszenvedett 7-0-s vereséggel kezdte a Hydro Fehérvár AV19 jégkorongcsapata a Bajnokok Ligája 2024/25-ös kiírását.

A magyar csapat az osztrák liga alapszakaszának második helyezettjeként szerepelhet a legrangosabb európai klubsorozatban, de vérmes reményei nem lehetnek, hiszen csupa komoly gárdával került össze a 24-es főtáblán. A 101 éves Pardubice például hatszoros cseh Extraliga-győztes, és több világhírű játékos nevelkedett itt, többek között Dominik Hasek, Ales Hemsky vagy Vladimir Martinec.

Nem tudott szépíteni a Fehérvár

A lehető legrosszabbul indult a meccs a Volánnak: Campbell fejre irányuló támadás miatt a 13. másodpercben ötperces büntetést kapott, amiből két gólt lőtt a Dinamo, ráadásul volt egy érvénytelenített találata is. A folytatásban is jól pörgött a házigazda, és a meccs felénél már 4-0-ra vezetett. Közvetlenül a második szünet előtt Kuralt is vérző sérülést okozott, ő is kiült öt percre, ami alatt tovább nőtt a különbség. A vége 7-0 lett, Lukas Sedlak és Martin Kaut két-két gólt szerzett, Jiri Smejkal pedig három ponttal (1 gól, 2 assziszt) volt a legeredményesebb.

A folytatás sem lesz könnyebb...

Kiss Dávid vezetőedző csapata szombaton a 12-szeres cseh bajnok, a BL 2016/17-es kiírásában finalista Sparta Praha vendége lesz. De játszik még a jövő héten a Färjestaddal, amely a svéd liga legsikeresebb csapata, 21-szer játszott hazájában döntőt, és tízszer nyert is, és az eddigi hét BL-szerepléséből csak egyszer nem jutott rájátszásba, valamint a Bartalis Balázst - a fehérvári csatár Bartalis István testvérét - másodedzőként foglalkoztató, 102 esztendős, svájci döntős Lausanne HC-val is. Októberben vár rá a négyszeres svéd bajnok, legutóbb BL-döntős Skelleftea AIK, illetve az 1905-ben - még a svájci szövetség létrehozása előtt - alapított genfi Servette, amely tavaly hazája bajnoka volt, idén pedig megnyerte a Bajnokok Ligáját.

A legjobb 16 csapat léphet tovább 

Minden BL-induló három-három hazai, illetve idegenbeli összecsapást vív, és az egyesített 24-es tabellán a 16 legjobb kerül a nyolcaddöntőbe. Két évvel ezelőtt a Fehérvár a csoportban kétszer kikapott a svéd Röglétől és a svájci Zürich Lionstól, ugyanakkor a lengyel GKS Katowicét kétszer legyőzte, így harmadik lett kvartettjében és nem jutott a 16 közé. A 2022-es indulással egy közel negyedszázados magyar szünet ért véget a legrangosabb európai klubsorozatban, hiszen azt megelőzően a Dunaferr SE indult az akkori BEK-ben, még 1996/97-ben.

A Fehérvár további programja:
szeptember 7., 18.30: Sparta Praha (cseh)-Hydro Fehérvár AV19
szeptember 12., 19.30: Hydro Fehérvár AV19-Färjestad Karlstad (svéd)
szeptember 14., 16.00: Hydro Fehérvár AV19-Lausanne HC (svájci)
október 8., 19.00: Skelleftea AIK (svéd)-Hydro Fehérvár AV19
október 15., 18.30: Hydro Fehérvár AV19 - Geneve-Servette (svájci)

Helyi hírekSzékesfehérvárHydro Fehérvár AV19jégkorong Bajnokok Ligája