2024.09.16, Hétfő
Változatos koncertprogramokat kínál az új évadban az Alba Regia Szimfonikus Zenekar
Kép: Alba Regia Symphony Orchestra

Változatos koncertprogramokat kínál az új évadban az Alba Regia Szimfonikus Zenekar

MTI

2024.08.22. 15:30

A kortárs mellett a klasszikus zene régebbi irányzatai is megtalálhatók lesznek az Alba Regia Szimfonikus Zenekar 2024/2025-ös évadának programtervében.

A székesfehérvári önkormányzat szerdai közleménye szerint a szeptember 16-án induló és június 20-ig tartó évadnak ismét Ruff Tamás igazgató irányításával vág bele a zenekar, akit a közgyűlés újabb öt évre megbízott a kulturális intézmény vezetésével.

Az igazgató jelezte, hogy a fenntartónak és a támogatóknak köszönhetően új muzsikusokat szerződtettek, javítottak a hangszerparkon, gazdaságilag és a személyi állomány tekintetében is bővültek.

A közlemény idézi Dobszay Pétert, az ARSO művészeti vezetőjét, aki elmondta: a művészi és a hangszerállományban bekövetkezett bővülésnek köszönhető számos mű bemutatása, példaként a Farkas Ferenc-sorozat nyitókoncertjéről Brahms 4. e-moll szimfóniáját, vagy Dobri Dániel Désir művét említette.

Az egyre népszerűbb Partitúra ifjúsági bérlet mellett folytatódik a kortárs zeneirodalmat bemutató, Kérdezd a zeneszerzőt! sorozat. A zenekar nagy vállalást tett, hiszen 25 magyar zeneszerzőt mutatnak be 4+1 koncert keretében, ezekre pedig hét ősbemutatóval készülnek. A különböző stílust képviselő kortársak közül a legfiatalabb korosztályhoz tartozó Oláh Patriktól a hetvenes éveiben járó Madarász Ivánig nagyon sokféle zeneszerzőt ismerhet meg személyesen a közönség, ezzel az Alba Regia Szimfonikus Zenekar jelenleg Magyarország egyik legfontosabb kortárs zenei műhelye.

A kortárs mellett a régebbi irányzatok, korok felé is tovább nyit a zenekar, ennek egyik szép példája lesz a halottak napi hangverseny, ahol a barokk mester, Jommelli ritkán hallott Requiem műve csendül fel. A tervek szerint a karácsonyi koncertnek idén a Budai úti református templom ad otthont, míg a hagyományokat folytatva a nagyböjti hangverseny Bach Máté-passiójával folytatódik.

Helyi hírekSzékesfehérváralba regiaAlba Regia Szimfonikus Zenekarzene