2024.04.29, Hétfő
Újabb dombormű került az irodalmi emlékfalra
Fotó: Bodnár Boglárka/MTI

Újabb dombormű került az irodalmi emlékfalra

MTI; kultura.hu

2024.04.12. 12:47

Kalász Márton domborművét a költészet napján avatták fel.

Hirdetés

Felavatták a 2021-ben elhunyt Kalász Márton költő, író, műfordító domborművét Gárdonyi Géza agárdi szülőházánál, a Fejér vármegyei irodalmi emlékfalon. A Kossuth-díjas író, költő, műfordító portréját bemutató alkotást Baráth Fábián szobrászművész készítette.

Az avatóünnepséget a költészet napján tartották. Tóth István, Gárdony polgármestere beszédében elhangzott: jól döntöttek, hogy a Gárdonyi Géza emlékház falán helyezték el az alkotásokat, ezzel is emléket állítva a Fejér megyéhez kötődő alkotóknak. Hozzátette: az Emlékházat és környezetét évente 50-60 ezer fiatal látogatja, így ők is láthatják azt a széles alkotói sort, amely a falat gazdagítja.

Kalász Orsolya költő és műfordító, Kalász Márton lánya felidézte édesapja, az alkotó munkásságát, függetlenségre és szabadságra való törekvését.

Baráth Fábián szobrászművész alkotásának leleplezése előtt Szentmártoni János, a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára felidézte, hogy Kalász Márton szelíd alakja, kimért mozdulatai mögött az emberi humánum ereje volt érezhető. „A költő kimagasló művészete, lírája kitartásra és alázatra nevelt”

– fogalmazott, hozzátéve: büszke arra, hogy utódja lehetett a Magyar Írószövetség élén, amelynek Kalász Márton hat éven át volt a kapitánya viharos időkben, amikor nemtelen támadások érték, de rendíthetetlenül állt ellen és győzött.

A helyettes államtitkár szerint a kalászi versnyelvet a gyermekkori balladák, a szonettek és a német nyelv és irodalom szeretete alakította, e három forrás egyszerre működik verseiben.

Helyi hírekAgárd Költészet Napja