2024.04.27, Szombat
Sztárfellépők, visszatérő rendezvények 2024-ben Székesfehérváron
Fotó: szekesfehervar.hu

Sztárfellépők, visszatérő rendezvények 2024-ben Székesfehérváron

szekesfehervar.hu

2024.03.14. 16:45

Tavasszal megkezdődik a város nagyrendezvényeinek sora, köztük olyan programok is visszatérnek, amelyeket egy ideig nélkülözniük kellett a fehérváriaknak.

Hirdetés

Újra lesz Diáknapok, Fehérvári Halünnep, Helló, nyár! tanévbúcsúztató-vakációköszöntő, ismét kétnapos lesz a Hetedhét Játékfesztivál, neves könnyűzenei fellépők érkeznek a Kortárs Művészeti Fesztiválra és a Székesfehérvári Királyi Napokra, a néptáncfesztivál pedig újra nemzetközi lesz.

A város nagyrendezvényeiről dr. Cser-Palkovics András polgármester és Igaz Krisztina, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ szakmai vezetője tartott sajtótájékoztatót – írja a szekesfehervar.hu.

Székesfehérvár már tavaly is igyekezett a megszokott mederbe terelni a rendezvényeket, idén pedig olyan népszerű eseményeket sem kell nélkülöznünk, amelyek az elmúlt években különböző okokból nem valósulhattak meg.

„Már nagy a készülődés a Városház téren, ahol a Kodolányi János Gimnázium színjátszói készülnek a március 15-i ünnepi eseményre. A városi megemlékezés keretében elevenítik fel a forradalom és szabadságharc eseményeit egy különleges szemszögből. Mindenkit nagy szeretettel várunk a holnapi eseményekre ugyanúgy, ahogy az esztendő további programjaira is.” – mondta a sajtótájékoztatón dr. Cser-Palkovics András. A város polgármestere hozzátette, szerencsére elmondható, hogy teljesen nyugodt, békés esztendőre készül Székesfehérvár a programok, rendezvények tekintetében. A pandémia és az energiakrízis okozta változások után, idén ismét a megszokott időkeretben rendezhetik meg a hagyományos programokat. Visszatér a Halünnep, újra kétnapos lesz a Hetedhét Játékfesztivál, valamint nemzetközi az augusztusi néptáncfesztivál. „Izgalmas és szép programokkal várunk mindenkit egész évben!”

Diáknapok és halünnep

Március elején megkezdődött a nevezés az április 16–20. között zajló Fehérvári Diáknapokra, a város legnagyobb, a tizenéves korosztályt megmozgató rendezvényére, amely lehetőséget ad arra, hogy a művészetek iránt érdeklődő diákok megmutassák magukat egymásnak és a közönségnek. A felső tagozatos és középiskolás fiatalok tizenkét kategóriában nevezhetnek a közel hat évtizedes múlttal rendelkező kulturális seregszemlére, amelyet utoljára 2019-ben rendeztek meg.

Igaz Krisztina, az SZKKK szakmai vezetője kiemelte, hogy idén újra, immár kilencedszer várja a vendégeket a Palotavárosi tavaknál a város népszerű gasztronómiai eseménye, a Fehérvári Halünnep. A főzőversenyt, színpadi és családi programokat kínáló eseményt április 20-án, szombaton rendezi meg az SZKKK és a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége, a nap sztárfellépője az Irigy Hónaljmirigy lesz. A főzőversenyre már elindult a nevezés, a részletekért érdemes felkeresni az esemény közösségi oldalát, ahol a gyerekek számára kiírt rajzpályázatról is lehet tájékozódni. Az esemény esőnapja: április 27.

Talán az egyik legkedvesebb, több évtizedes hagyománya Székesfehérvárnak a várostól búcsúzó középiskolások utolsó nagy közös bulija: a végzősök április 30-án, kedden – a ballagás és az érettségi vizsgák előtt – még feltöltődnek a Bolondballagáson. A vidám, jelmezes felvonulást és az osztályok szórakoztató színpadi bemutatkozója a biztosíték arra, hogy ez a nap is biztosan bekerüljön a felejthetetlen középiskolai emlékek közé. Az osztályok bemutatóit a zsűri értékeli, a legjobbnak ítélt osztály 175 ezer, a második helyezett 125 ezer, a harmadik pedig 100 ezer forint hozzájárulást kap az érettségi bankettjének költségeihez.

További részletek a cikkben.

Helyi hírekSzékesfehérvárkultúra