2024.05.01, Szerda
Szibériai hadifogság az I. világháborúban - egy székesfehérvári katona emlékezései
Fotó: szekesfehervar.hu

Szibériai hadifogság az I. világháborúban - egy székesfehérvári katona emlékezései

szekesfehervar.hu

2023.11.25. 08:35

Film készül Lantai Májer József elhurcolásáról és fogvatartásáról, saját naplója alapján.

Hirdetés

A pákozdi katonai emlékpark lövészárkaiban folytatódott a „Haza! ­– Lantai Májer József szibériai hadifogoly naplója" című film forgatása - írja a szekesfehervar.hu. A fiatal katona az I. világháborús harcokról és a hadifogoly létről számol be naplójában.

Matuz János és Kovács Szilvia társrendezésében, aki egyben film producere is, a 17-es honvéd gyalogezredben szolgáló magyar honvéd és társainak életéről készül filmetűd.

A filmben a fiatal székesfehérvári születésű katona az I. nagy világégés során az arcvonalban megélt harcait, illetve szibériai fogságának embert próbáló történéseit mutatják be, Lantai Májer József naplója alapján. A héten a pákozdi Mészeg-hegyre költözött a stáb, ahol a küzdelmet a lövészárokban idézték fel, korhű fegyverekkel, szakértők segítségével.

A főhős szerepében Schneider-Zay Ákost köszönthetjük, egy olyan korosztály képviselőjeként, akik számára nem teher a múltidézés és hitelesen idézi meg a főszereplő álmait és visszaemlékezéseit.

A háború megpróbáltatásait, illetve a fogságban töltött emlékeket megidéző film forgatása Erdélyben folytatódik, majd tavasszal fejeződik be. A bemutatót az utómunkálatokat követően, a tervek szerint jövőre, július 18-án, a Magyar Királyi 17-es Honvéd Gyalogezred emléknapján tartják.

Helyi hírekSzékesfehérvárkultúrafilmforgatás