2024.04.29, Hétfő
LOMBkoronás Székesfehérvár - novemberben lesz a fák és a cserjék kiosztása
szekesfehervar.hu

LOMBkoronás Székesfehérvár - novemberben lesz a fák és a cserjék kiosztása

szekesfehervar.hu

2023.10.10. 17:04

A LOMBkoronás Székesfehérvár faültetési pályázatra összesen 295-en jelentkeztek augusztus 15. és szeptember 3. között. A pályázatok elbírálása több hetet vett igénybe, hiszen minden helyszínt egyedileg kellett elbírálni a közművek miatt.

Hirdetés

Sok esetben kellett pontosítást kérni a jelentkezőktől, mert nem volt beazonosítható a helyszín, vagy magánterületet jelöltek meg, illetve szintén gyakori volt, hogy a megjelölt helyen nem volt lehetséges a faültetés a földben futó közművek miatt.

Összesen 154 pályázatot tudtak jóváhagyni a kertészek, ebből 112 helyre fát, 42 helyre pedig cserjét kapnak idén ősszel a jelentkezők.

A tervezett fa fajták minden esetben az adott helyszínhez igazodnak, pl. légvezeték alá gömbkoronás fák kerülnek, szűk utcába, vagy épület közelébe oszlopos koronaformájúak, nagyobb tér esetén pedig keskenylevelű kőris, kislevelű hárs, platán és korai juhar, illetve néhány esetben díszcseresznye kerül a földbe. Cserjék esetében a legtöbb helyen babérmeggy lesz, illetve mályvacserje, nagyobb hely esetén pedig nyári orgona. Ahol a megjelölt területen már van cserje, ott igyekeztek a kertészek a meglévő növényzethez igazítani a növény fajtáját.

A növények kiosztása várhatóan novemberben lesz majd a Halász utcai volt iparcikk piac parkolójában.

Az átvételhez - akárcsak a Virágos Székesfehérvár pályázat esetében - időpont foglalás szükséges. A pontos tudnivalókról, valamint az időpontfoglalásról minden pályázó a megadott e-mail címére kap tájékoztatást.

Helyi hírekSzékesfehérvárLOMBkoronás Székesfehérvár