2024.04.28, Vasárnap
A közfoglalkoztatás értékeit mutatták be Cecén
Illusztráció, unslpash.com

A közfoglalkoztatás értékeit mutatták be Cecén

Fejér Vármegyei Kormányhivatal, Forrás: Forrás: feol.hu

2023.09.25. 10:00

A Fejér Vármegyei Kormányhivatal közfoglalkoztatási kiállítást és vásárt rendezett Cecén, a Belügyminisztérium támogatásával. A rendezvény célja az volt, hogy bemutassák a sárbogárdi és az enyingi járásban működő, értékteremtő közfoglalkoztatást.

Hirdetés

Az ünnepélyes megnyitón dr. Tanárki Gábor, a Fejér Vármegyei Kormányhivatal igazgatója elmondta: a rendezvény kiváló alkalmat teremt a résztvevő településeknek arra, hogy bemutathassák bevált gyakorlatukat, az érdeklődők pedig megismerhessék, sőt, sok esetben meg is ízlelhessék a közfoglalkoztatásban előállított, és feldolgozott termékeket. Dr. Tanárki Gábor hangsúlyozta: a vármegye munkaerő-piaci helyzete jelentősen javult az elmúlt években, azaz a nyilvántartott álláskeresők számával párhuzamosan a közfoglalkoztatottak száma is fokozatosan csökkent. Jelenleg a vármegyében 755 fő vesz részt közfoglalkoztatási programban.

A megjelenteket Szulimán Zsolt, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkárságának főosztályvezetője is köszöntötte. Ezt követően Varga Gábor, Dél-Fejér országgyűlési képviselője mondott megnyitó beszédet. Kiemelte: 2010-ben arról döntött a kormányzat, hogy munka alapú társadalmat kell építeni. Ennek fontos mérföldköve, programja volt a közfoglalkoztatás, amelynek nem csak múltja, de jelene és jövője is van, hiszen olyan feladatot lát el, ami hidat képez az álláskeresői lét és a nyílt munkaerőpiac között. Lehetőséget kínál, hogy munkát és jövedelmet biztosítson mindazoknak, akik önhibájukon kívül elveszítették az állásukat, és rövid időn belül nem tudnak elhelyezkedni a nyílt munkaerőpiacon. Utalt arra, az önkormányzatoknál azt tapasztalták, hogy nemcsak a gazdaság, a társadalom, a lakóhely számára, hanem az ott élők életminősége szempontjából is fontos, értékteremtő munkát jelent a közfoglalkoztatás. Ez új értékek létrehozását, a meglévő értékek megőrzését és megtartását is jelentheti a különböző karbantartási, felújítási tevékenységekkel. A kormány 2023-ban és 2024-ben is biztosítja mindenhez a forrást – fogalmazott a képviselő.

Összesen 8 közfoglalkoztató, 3 szociális szövetkezet standján lehetett megismerkedni a közfoglalkoztatási tevékenység sokszínűségével. Zöldségek, gyümölcsök, lekvárok széles kínálata várta az érdeklődőket, akik ételkóstolón is részt vehettek. Ott volt mint intézmény többek között a Székesfehérvári Kríziskezelő Központ, a környező települések közül Szabadhídvég, Mezőszentgyörgy, Lajoskomárom, Sárkeresztúr, Cece, Alap, Alsószentiván és Nagylók képviseltette magát. A helyszínen a vármegyei kormányhivatal főosztályvezetője, Buday Attila kijelentette: nagy öröm számára, hogy sokan eljöttek, és reszt vesznek ezen a különleges eseményen, Cecén. A település élen jár a helyben, közmunka-programban megtermelt és a környékből vásárolt zöldségfélék feldolgozásában, valamint a megtermelt javak értékesítésében is. Ezt többek között a savanyító manufaktúrának köszönhetik, amelyet még 2021-ben adtak át.

A kiállítás és vásár látogatói nemcsak a standokat járhatták körbe, és szakmai fórumokat, előadásokat hallgathattak meg, hanem kulturális programokon is részt vehettek: a Gerlice Néptánc Egyesület, a sáregresi és a nagylóki népdalkör és a TenDance Táncklub mutatta be műsorát a színpadon.

Helyi hírekFejér megyeközfoglalkoztatás Cece