2024.04.28, Vasárnap
Újjáépül az egyetem szocreál főépülete Dunaújvárosban, elrajtolt a fejlesztés
Geszti Dániel/magyarepitok.hu

Újjáépül az egyetem szocreál főépülete Dunaújvárosban, elrajtolt a fejlesztés

magyarepitok.hu, duol.hu

2023.08.31. 14:35

A ZÁÉV Zrt. munkájával a 772 férőhelyes épület átfogó felújítást kap, többek között a tetőszerkezetet is elbontják és újjáépítik.

Hirdetés

Ünnepélyes sajtótájékoztatót tartottak a Fejér vármegyei Dunaújvárosban annak alkalmából, hogy nagyszabású fejlesztés rajtolt el a városi egyetemen. Az intézmény ingatlanai között az „F” jelzésű főépület az egyetlen eredeti „szocreál” épület, mely a ZÁÉV Építőipari Zrt. munkájával teljesen megújul. A projekt értéke mintegy nettó 4,7 milliárd forint – derül ki az esemény alkalmából kiadott közleményből.

A sajtótájékoztatón részt vett Süli János, a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Dr. András István, az egyetem rektora, Dr. Mészáros Lajos országgyűlési képviselő, valamint Dr. Molnár Krisztián vármegyei közgyűlési elnök is; a ZÁÉV Zrt.-t pedig többek között Takács István Zoltán projekt főmérnök képviselte.

 

Dr Molnár Krisztián vármegyei közgyűlési elnök, Dr András István rektor, Süli János kuratóriumi elnök, Dr Mészáros Lajos képviselő (Fotók: Geszti Dániel/magyarepitok.hu)

 

Látványosan növekedett a hallgatók száma

A főépület felújítása nem csak a korszerűsítés miatt vált időszerűvé, hanem azért is, mert a 2023-as évben kiemelkedő hallgatói létszámnövekedésről számolhat be a Dunaújvárosi Egyetem. Az általános és a pótfelvételi eljárás során a tavalyi évhez képest elképesztő, 173%-os növekedést ért el az intézmény, 2023 szeptemberétől közel 1900 új hallgató kezdheti meg tanulmányait benne.

 

Az északkeleti homlokzat színezett látványterve

 

 

 

Közel 800 ülőhely lesz a 6400 négyzetméteres épületben

A hamarosan induló kivitelezés során megújuló főépület 6400 m2 hasznos alapterülettel rendelkezik, illetve pince, földszint, két emelet és a beépített tetőtérre is található benne. Valamennyi helyisége új padlóburkolatot és álmennyezetet kap, valamint minden szinten újraépítik a vizesblokkokat. Az épület gépészeti- és elektromos rendszere is teljesen újra épül. Ez utóbbi részfeladat magába foglalja az épület gyengeáramú hálózatának, vagyonvédelmi és kamerarendszerének kiépítését is, illetve önálló szervertermet is kialakítanak.

 

 

A munkálatok során a teljes tetőszerkezetet elbontják, majd eredeti formában, méretben, modern eszközökkel és alapanyagokkal épül vissza a fenntarthatóság jegyében.

A júliusban kötött szerződés után a kivitelezés hamarosan megkezdődik. A tenderleírás szerint 400 napig tart a felújítás, tervezetten jövő év őszére újra birtokba vehetik a hallgatók az épületet. A tantermek, előadótermek összesen 772 ülőhellyel rendelkeznek majd.

 

 

A zöld megoldások és az esztétikai szempontok is szerepet kapnak

Az energiatakarékos működtetést elősegítik majd a homlokzat felújítása során alkalmazott zöld megoldások is. A fal 15 cm vastag ásványgyapot hőszigetelő réteget kap, korszerű vékonyvakolatrendszerrel. A bejárat íves homlokzatszakaszát nem bontják meg: a hiányzó kő-, műkő tagozatokat pótolják. A projekt emellett az épület környezetében lévő kert- és parképítési munkákra is kiterjed.

 

A cél az életpályamodell

Az eseményen Süli János, az egyetemet fenntartó alapítvány elnöke felszólalásában hangsúlyozta: a 2021-es modellváltás óta egy olyan komplex képzési struktúra kialakításán és fejlesztésén dolgoznak, amely biztos tudást és jövőképet nyújt a fiataloknak, illetve lehetőséget ad szakmai átképzésére is a felnőtteknek – ahogy a duol.hu beszámolójából is kiderül.

 

 

Kifejtette: a cél az, hogy a rendszerbe belépő 14 éves diákok már középiskolásként jó szakképzettséget szerezzenek, ismereteiket tovább bővíthessék az egyetemen, és a az egyetem gazdasági partnerei együttműködése által biztos munka várjon rájuk, ahol a megszerzett tudásukat kamatoztathatják.

 

Hoszú távra terveznek

Dr. Mészáros Lajos országgyűlési képviselő többek között azt hangsúlyozta, hogy a kormány fontos feladata minden olyan beruházás ösztönzése, amely a hazai kulturális javak és az épített környezet megóvását szolgálja.

 

 

A cél, hogy olyan építészeti megoldások jöjjenek létre, amelyek hosszútávon maradandó értéket képezve szolgálják a jövő nemzedékének érdekeit, fenntarthatóak és energiahatékonyak

- mutatott rá.

 

 

Dr. Molnár Krisztián vármegyei közgyűlési elnök kiemelte: a Dunaújvárosi Egyetem a vármegye egyik kimagasló oktatási intézménye. Kifejtette: a közel ötmilliárd forintos beruházás jelentősége magas, és örömét fejezte ki a hallgatói létszám növekedésével kapcsolatban is.

Galéria

Helyi hírekDunaújvárosDunaújvárosi Egyetemoktatási beruházásZÁÉV Építőipari Zrt.