2023.09.25, Hétfő
Átadták a móri Radnóti Miklós Általános Iskola felújított épületét
Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Átadták a móri Radnóti Miklós Általános Iskola felújított épületét

MTI

2023.06.01. 12:17

A holnap iskolája nem lehet olyan, mint a tegnap iskolája - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára kedden a Fejér vármegyei Móron, ahol átadták a móri Radnóti Miklós Általános Iskola és a fehérvárcsurgói Károlyi József Tagiskola infrastrukturális fejlesztését.

Hirdetés

Maruzsa Zoltán elmondta, hogy a magyar köznevelés 11 935 helyszínen zajlik, és 1,5 millió óvodást és tanulót szolgál ki. Hozzátette: éppen 10 éve vette át az állam e hatalmas intézményrendszert, és lépésről lépésre haladnak előre, mert nemcsak karbantartani, hanem fejleszteni is szükséges az épületeket, hiszen ez jogos és alapvető elvárás a társadalom részéről.

Az államtitkár megjegyezte, hogy 2018 és 2022 között 4576 köznevelési beruházás valósult meg országszerte, vagyis a teljes infrastruktúra 40 százalékát érintette valamilyen jelentősebb felújítás vagy bővítés. Közölte, 110 olyan projekt volt, amely járási, oktatási szempontból központi szerepet betöltő iskolákat érintett, ilyen volt a móri és fehérvárcsurgói beruházás.

Török Szabolcs, a Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatója elmondta, hogy a tankerület eddigi legnagyobb pályázata ért a végére, hiszen a móri és a fehérvárcsurgói iskola fejlesztése egy pályázaton belül valósult meg 2,051 milliárd forintból.

Törő Gábor (Fidesz) országgyűlési képviselő közölte, hogy első körben egymilliárd forint uniós forrást nyertek el, de a többszöri közbeszerzési eljárás végére kiderült, hogy a kétszeresére van szükség. Végül a kormány kipótolta az eredeti összeget, így nem volt akadálya a megvalósításnak - tette hozzá.    A képviselő rámutatott, hogy Mórnak, járási

központként fontos az erős ipar, de az oktatás legalább ennyire fontos, amit bizonyít, hogy egy kivételével valamennyi helyi óvodát és iskolát sikerült felújítani. Egyedül a Dr. Zimmermann Ágoston Általános Iskola van hátra, de ott is félmilliárdos fejlesztés kezdődik hamarosan - mondta.

Fenyves Péter (Fidesz-KDNP) polgármester szerint az ország fejlődése szempontjából apró lépés, a város életében "hatalmas szökkenés" az iskola új épületszárnya, amellyel az intézmény régi álma vált valóra.

Kajos Péterné igazgató párhuzamot vont a régi és az új épületszárny között, hiszen a "régi Radnóti" az átadásakor, több mint 100 éve a kor egyik legmodernebb épülete volt, az "új Radnóti" pedig a jelenkor legmodernebbje.

A sajtóanyag szerint a móri Radnóti Miklós Általános Iskolában új tornaterem épült öltözőkkel és vizesblokkal, 100 fő befogadására alkalmas előadótermet alakítottak ki, szaktantermek létesültek, valamint új könyvtár és új tanári szoba jött létre.

A fehérvárcsurgói Károlyi József Tagiskolában nyelvi labort és természettudományos szaktantermet alakítottak ki, emellett öt tanterem megújult, illetve az épület teljes homlokzati és tetőszigetelést kapott, a nyílászárókat cserélték és a fűtést korszerűsítették.

Helyi hírekMórRadnóti Miklós Általános Iskolaoktatásiskolafejlesztés