2024.04.19, Péntek
Élménygazdag programokkal várnak a Közép-Dunántúl erdejei
Fotók: Agrárminisztérium - Gaja-völgyi Tájcentrum, Fehérvárcsurgó

Élménygazdag programokkal várnak a Közép-Dunántúl erdejei

Agrárminisztérium

2023.05.09. 10:00

Gaja-szurdok, Bence-hegyi kilátó, Sárpentelei pihenőerdő, Pákozdi Pagony. Közös bennük, hogy a Vadex Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt-hez tartozó közép-dunántúli régió területein találhatók, ahol 20 000 hektár állami terület vagyonkezelését végzi az állami erdőgazdaság. Foglalkoznak továbbá vadhús felvásárlással, feldolgozással és értékesítéssel is.

Hirdetés

A fehérvárcsurgói Károlyi kastélytól nem messze található a Bakony egyik legbájosabb völgye, a Gaja-szurdok, mely ideális kiinduló pontja számtalan gyönyörű túraútvonalnak. A kanyargó Gaja-patak mellett vezető sétaúton juthatunk el a Károlyi-kilátóhoz, ahonnan a teljes Gaja-szurdok megcsodálható, a fehérvárcsurgói víztározótól egészen Balinkáig elláthatunk.

A kilátó a Gaja-völgyi Tájcentrum része ahol számos úti cél található a környéken, ahova minden évszakban érdemes visszatérni. Itt található az Erdei szentély, a Vaskereszt, a Vasutas pihenő, az Alba Regia-forrás, a halomsírok, az Ádám-Éva fa, a Sobri Jóska-barlang, a Rigó-lyuk és maga a patak is.

A területen található továbbá a Bársony István Emlékház, amely a környék erdő- és vadgazdálkodásának múltját és jelenét mutatja be. A helyszín választása nem véletlen, ugyanis itt hozta létre a grófi Károlyi család az ország egyik első vadaskertjét, amelynek ispánja volt Bársony János, Bársony István édesapja.

A velencei Bence-hegyi kilátóból nemcsak az egész Velencei-tavat, hanem távolabb a Budai-hegységet és a Vértest, sőt még a Bakony egy csücskét is megcsodálhatjuk, ha elég tiszta az idő. A levélkehelyre emlékeztető építmény különlegessége, hogy minden irányból más alakúnak látszik. A csaknem 20 méter magas kilátószintre 118 lépcsőfok vezet fel.

A kilátóból lélegzetelállító, 360 fokos panoráma tárul elénk, csak északi irányban akadályozza kissé a kilátást a Bence-hegy közvetlen szomszédja, a 351 méter magas Meleg-hegy.

A Sárpentelei pihenőerdő magját a régi, körülbelül 80 hektáros Sárpentelei erdő adta, amely korábban gróf Széchenyi Viktor birtoka volt. Itt töltötte gyermekéveit, itt szerette meg a természetet a neves vadász, író és természettudós, Széchenyi Zsigmond. A sétaút kétharmadánál látható Széchenyi Zsigmond, a híres vadászíró emlékköve, ahol évente megrendezik a székesfehérvári városi természetbarát találkozót.

A Pákozdi Pagony 100 hektáros kirándulóhelye a gazdag növény- és állatvilágával kiváló lehetőséget kínál a természet iránt érdeklődők számára. A Vadasparkban több mint 7 hektáros területen, természetes környezetükben figyelhetők meg a gímszarvasok, a dámszarvasok, a vaddisznók, a muflonok és az őzek, emellett hazánk vadasparkjai és állatkertjei közül itt lelhető fel a legnagyobb szikaszarvas állomány.

 

Fotó: Agrárminisztérium - Pákozdi Pagony - Vadaspark és Arborétum

 

Az interaktív játékokkal felszerelt Tájmúzeum betekintést nyújt a Velencei-tó és a Velencei-hegység természetrajzába, a halászati kiállítás pedig a régi, helyi halászok, nádvágók életét mutatja be. A Pákozdi Pagonyban minden év, május utolsó vasárnapján rendezik meg a Velencei-tavi Gyermeknapi Ramazurit. Idén is várnak minden érdeklődőt!

Helyi hírekFehérvárcsurgókirándulásGaja-szurdokBence-hegyi kilátóSárpentelei pihenőerdőPákozdi Pagony