2024.06.25, Kedd
OBH: a Székesfehérvári Törvényszék kiemelkedően teljesített tavaly az ügyhátralék csökkentésében
Fotó: szekesfehervaritorvenyszek.birosag.hu

OBH: a Székesfehérvári Törvényszék kiemelkedően teljesített tavaly az ügyhátralék csökkentésében

MTI

2023.04.27. 13:49

A Székesfehérvári Törvényszékhez tartozó bíróságok kiemelkedően teljesítettek tavaly az ügyhátralék csökkentésében - hangsúlyozta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöki kabinetjének vezetője csütörtökön, a törvényszék összbírói értekezletét megelőző sajtótájékoztatón.

Tóth Áron elmondta, hogy Fejér vármegye kiemelkedett az országos átlagból az ügyhátralék csökkentésében, mert egyrészt a peres ügyeknél a befejezések száma 5,5 százalékkal meghaladta az érkezések számát, másrészt az összes befejezett peres ügy 87,4 százaléka első fokon egy éven, másodfokon 6 hónapon belül befejeződött 2022-ben. Hozzátette, hogy 2020 augusztusa óta a két éven túl folyamatban lévő, elhúzódó ügyek esetében országosan 43 százalékos volt a csökkenés, a Székesfehérvári Törvényszéken azonban jóval magasabb, 58 százalékos.

A kabinetvezető kiemelkedőnek nevezte Fejért a távmeghallgatások széles körű alkalmazásában is: a videós meghallgatások tekintetében az országos élmezőnyben van a vármegye a hasonló méretű törvényszékek között, ami számszerűleg 1422 meghallgatást jelentett tavaly.

Turcsánné Molnár Katalin, a Székesfehérvári Törvényszék elnöke közölte, a törvényszék bíróságai 2022-ben összesen 40 114 ügyet fejeztek be, ami az országosan befejezett ügyek 3,5 százaléka. A folyamatban maradt peres ügyek száma jelentősen, 14,5 százalékkal csökkent 2021-hez képest - fűzte hozzá.

Kiemelte, hogy a civilisztikai ügyek 93,1 százaléka első fokon jogerőre emelkedett, ami azt jelenti, hogy mindkét peres fél számára elfogadható ítéletek születtek az esetek döntő többségében.

A Székesfehérvári Törvényszék tavaly 84 bírót és 244 igazságügyi alkalmazottat foglalkoztatott, költségvetésük 4,047 milliárd forint volt - tájékoztatott a törvényszék elnöke.

Helyi hírekSzékesfehérvárSzékesfehérvári Törvényszék