2024.03.02, Szombat
Elkészült a kerékpársáv a Rákóczi út Széna tér - József utca közötti szakaszán
Fotó: facebook.com/cserpalkovicsandras

Elkészült a kerékpársáv a Rákóczi út Széna tér - József utca közötti szakaszán

facebook.com/cserpalkovicsandras, szekesfehervar.hu

2023.03.26. 08:00

Elkészült az új kerékpársáv a Rákóczi úton, a Széna tér és a József utca közötti szakaszon. Ezzel bővült Székesfehérvár kerékpárút-hálózata – adta hírül Facebook-oldalán dr. Cser-Palkovics András polgármester.

Hirdetés

Dr. Cser-Palkovics András tájékoztatásában kiemelte,

a hálózati fejlesztések tovább folytatódnak a Móri út felújítása és a Kiskút útja átépítése kapcsán, a Vasútállomásnál pedig új, fedett biciklitárolókat helyeznek majd ki.

 

 

„Az arra közlekedők már láthatták, hogy elkészült a Rákóczi út Széna tér és József utca közötti szakaszán a felújítás és a kerékpársáv-építés. Azért kiemelten fontos ez, mert kulcsszakaszt jelent a kerékpárutak hálózatosodásában Fehérváron. A kerékpárnak ugyanis csak akkor van valós esélye alternatívaként az autó mellett, ha a lehető legtöbb helyet lehet elérni vele külön sávon, úton.

Persze, egy teljes hálózat kiépítése években és százmilliókban, ha nem milliárdokban mérhető folyamat, de dolgozunk rajta, egyszerre egy-két kisebb szakasszal. Az eddig elkészült sávokon túl, szintén uniós támogatásból a Móri út első ütemének felújítása és a Kiskút útjának átépítése is tartalmaz kerékpáros-fejlesztést is.

Leggyakrabban a holland példát szokás felhozni a kerékpáros fejlesztések kapcsán. Az azonban gyakran kimarad a példákból, hogy a hollandok a '60-as, '70-es években kezdték a maguk fejlesztéseit és saját bevallásuk szerint is évtizedekbe telt, mire kialakult az a hálózat, legfőképp pedig az a közlekedési kultúra, mely egyébkén valóban irigylésre méltó.

Dolgozunk tehát tovább, felkészülnek az új, fedett kerékpártárolók a Vasútállomáshoz.”

 

 

Helyi hírekSzékesfehérvárútfejlesztésközlekedés