2024.04.24, Szerda
Megújultak a sóstói tanösvény táblái
Fotók: Bácskai Gergely/szekesfehervar.hu

Megújultak a sóstói tanösvény táblái

szekesfehervar.hu

2023.01.25. 19:00

A népszerű kirándulóhelyet hétvégente egyre többen látogatják Fehérvár zöld szívében. A Természetvédelmi Területen tavasszal több új élmény várja a látogatókat.  

Hirdetés

2018-ban fejeződött be a vizes élőhely megmentése és ezzel karöltve elkészült a Sóstó tanösvény fejlesztése is. Az elmúlt négy évben országosan is nagyon népszerű lett a természetvédelmi terület, nagyon sokan jönnek és a visszajelzések iránymutatást adtak, hogy milyen irányba fejlesszünk - mondta Csete Gábor a Városgondnokság természetvédelmi szakmai vezetője a szekesfehervar.hu-nak. "A legfontosabb volt, hogy a terület térképét aktualizáljuk és az ehhez kapcsolódó irányjelző pontokat is elhelyezzük. Az új térkép mellett a Magyar Természetjáró Szövetséggel együttműködve a túraútvonalakon országos szabványos turistajelzéseket festünk fel hamarosan."

 

 

Több helyen voltak olyan, a Sóstó rekonstrukcióhoz kapcsolódóan kötelezően kihelyezendő táblák, amiket most átdolgoztuk és új tanösvény táblák születtek. Érdemes megnézni ezeket és megállni a gyerekekkel is. Sok tábla pedig megkopott már az elmúlt négy évben és ezeket is lecserélték, felújították.

A legnépszerűbb útvonal a Sóstón az északi tó megkerülése, de most olyan túraútvonalakat is kijelöltek, amik akár nyolc kilométeres, változatos sétára is alkalmasak.

 

 

A tanösvényhez nem csak a homokbányát megkerülő útvonalat kötötték hozzá, hanem több olyan mellékösvényt, ami a régi térképen nem szerepelt. Remélhetőleg sokkal egyértelműbb lesz majd az új jelzéseknek köszönhetően a tájékozódás - mondta Csete Gábor.

Sóstó minden évszakban csodálatos élményt nyújt. Ilyenkor például rengeteg nálunk telelő madárral lehet találkozni és a tavon is mindennapos egy-egy ritka faj látogatása.

 

Kellemes kikapcsolódás itt egy családi séta

Ha jó idő van hétvégén, akkor több ezren is megfordulnak a Sóstón, ahol mindenki megtalálhatja magának a legkedvesebb területet: a MOL Aréna Sóstó mellett a nagy játszótér a kisgyerekes családok egyik kedvenc helye, sokan tekernek ki a stégre biciklivel, népszerű a nagy kilátó, illetve az északi tó körüli ösvény a bürü hidakkal és egyre többen lesétálják az összes útvonalat, ami több mint nyolc kilométer hosszú.

 

 

A homokbánya országos védelem alatt áll, viszont van egy ösvény, ami megkerüli és betekintést nyerhetünk erre az élőhelyre is szép kilátásokkal. Élőhelyvédelmi szempontból kiemelt jelentőségű a homokbánya, ahova kizárólag csak engedéllyel lehet bemenni a kutatóknak.

Helyi hírekSzékesfehérvárSóstó Természetvédelmi Területtanösvény