2024.04.25, Csütörtök
Felkészült a télre Székesfehérvár városgondnoksága
Bácskai Gergely/szekesfehervar.hu

Felkészült a télre Székesfehérvár városgondnoksága

szekesfehervar.hu

2022.12.01. 16:48

A hideg, havas hónapokban összesen 6 nagygép, 10 kisgép és buszmegálló takarító járatok dolgoznak majd.

Hirdetés

Téli útüzemeltetésre váltott december 1-től a Városgondnokság, ami azt jelenti, hogy készenlétben lesz az a géppark, amivel szükség esetén el lehet végezni a síkosságmentesítést vagy az utak tisztítását Fehérváron. A csütörtök délutáni gépszemlén megnézték, hogy megfelelő állapotban vannak-e a járművek, illetve a rendőrség is átvizsgálta nem csak a Városgondnokság saját gépállományát, hanem az alvállalkozókét is.

A Városgondnokságon a multifunkciós kistraktorok évközben, a növények vegetációs időszakában a parkfenntartásban dolgoznak, télen pedig a síkosságmentesítésben segítenek. Összesen 6 nagygép, 10 kisgép és buszmegálló takarító járatok dolgoznak majd, ha szükséges lesz.

Első ütemben a fő- és tömegközlekedési útvonalak, a gyűjtőutak síkosságmentesítése történik meg, és a különösen fagyveszélyes, forgalmas útszakaszokat takarítják. A második ütemben a lakótelepi utak és a kertvárosok nagyobb forgalmú utcái következnek, a harmadik ütemben pedig a kis forgalmú, családi házas övezeteket takarítják. A negyedik ütemben, igény esetén a külterületi, de lakott részeket takarítják a hókotrók.

Ha nincs erősebb szél mint 30 km/óra, nincs -8 foknál hidegebb és nem esik 24 órája a hó, akkor az első ütemen mintegy nyolc óra alatt érnek végig, a kettes ütem hasonló időt vesz igénybe, összességében az egész város takarításával pedig mintegy 24 óra alatt végeznek. Régen volt rá példa, de folyamatos havazás esetén ez a terv felborul és akkor egyértelműen a tömegközlekedési és fő közlekedési utak fenntartása lesz a cél - mondta Bozai István városgondnok.

Helyi hírekSzékesfehérvárvárosgondnokságtéli közlekedés