2024.04.28, Vasárnap
Az önkormányzatiság tekintetében újfajta gondolkodásra lenne szükség
Fotó: facebook.com/fehervar

Az önkormányzatiság tekintetében újfajta gondolkodásra lenne szükség

MTI

2022.10.01. 10:00

Székesfehérvár polgármestere szerint erős állam elképzelhetetlen erős önkormányzatok nélkül.

Hirdetés

Egy erős állam elképzelhetetlen erős önkormányzatok, települések nélkül, mert így lehet jól meghatározni, hogy mely feladatkörök hol vannak jó helyen - mondta Székesfehérvár polgármestere csütörtökön a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) Felelős településműködtetés válság idején című gödöllői konferenciáján.

 

Cser-Palkovics András arról beszélt, hogy a polgármestereket mindig megtalálják az emberek, hiszen ott élnek közöttük. Ott helyben problémákat kell megoldani, sok esetben pedig válságokat kezelni; a mostani ciklus pedig valószínűleg egy hosszú válságkezelés lesz, amely eltarthat egészen 2024-ig - tette hozzá.

Kiemelte, az önkormányzatiság cselekvőképességet is jelent és nem várható a települési problémákra megoldás mindig valahonnan máshonnan. "Bizonyos dolgokat nekünk kell tudnunk megoldani" - fűzte hozzá.

Székesfehérvár polgármestere azt mondta, az önkormányzatiság tekintetében újfajta gondolkodásra lenne szükség: a nagyobb városokról agglomerációban kellene gondolkodni.

A válsággal kapcsolatban közölte, hogy az önkormányzati szolgáltatások két csoportját állapították meg. Az egyikbe azok a szolgáltatások tartoznak, amelyeket mindenképpen fenn kell tartania a városnak, és nemcsak az emberek, a családok miatt, hanem a gazdaság működése érdekében is: ilyen a bölcsőde, az óvoda, a szociális intézmények, a háziorvosi szolgáltatás, a közétkeztetés, valamilyen szinten a közösségi közlekedés és a közvilágítás.

A szolgáltatások másik csoportja esetében, ha nem érkezik kiegészítő támogatás, akkor más városokhoz hasonlóan "hozzá kell nyúlni" a színházak, sportcsarnokok, uszodák téli nyitvatartásához - mondta a fideszes politikus, aki úgy fogalmazott: a világ nem fog visszatérni oda, ahol 2019-2020-ban volt.

Helyi hírekSzékesfehérvárönkormányzatMagyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ)