2024.04.23, Kedd
Megoldásokat keresnek a Marcal-völgy települései számára
Facebook/Dániel István Dávid

Megoldásokat keresnek a Marcal-völgy települései számára

MTI

2022.09.30. 16:27

A fő feladat a térség elhelyezése az Észak-Dunántúl, "Felső-Pannónia", vagyis Közép-Európa nyugati felének térképén.

Hirdetés

A Marcal-völgy térsége nagy növekedési potenciállal rendelkezik - mondta a területfejlesztési miniszter a régió fejlesztési lehetőségeiről szóló szakmai konferencián pénteken Sümegen.

Navracsics Tibor szerint a fő feladat a térség elhelyezése az Észak-Dunántúl, "Felső-Pannónia", vagyis Közép-Európa nyugati felének térképén. Emellett fontosnak nevezte megtalálni azokat a módszereket, amelyekkel a környék csatlakozhat a dinamikusan fejlődő térségekhez, ahol a helyben élők megtalálhatják számításaikat.

A térséget bemutatva a miniszter felidézte: a Zala és Veszprém megye határán levő, és Vas megye egy részét is érintő régiót történelme, a táj adottsága és a helyiek kapcsolatrendszere is összeköti.

Navracsics Tibor rámutatott: a konferencián olyan helyi és kistérségi szintű megoldásokat keresnek a Marcal-völgy települései számára, amelyek ország területfejlesztési politikájához és gazdasági növekedéséhez is hozzájárulnak.

Úgy fogalmazott: az a cél, hogy az elkövetkező tíz évben az EU öt legélhetőbb országa közé tartozzon Magyarország.

Cunyiné Bertalan Judit, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos hangsúlyozta: ami előnynek és sikernek látszik az ország másik végéből, az a térségben napi nehézséget okoz a fejlesztéspolitikában.

A politikus ezért nevezte fontosnak a településvezetőkkel közös, megyehatárokon átnyúló problémákkal, kistérségekre jellemző ügyekkel foglakozó munkát.

Helyi hírekÉszak-DunántúlVas megyeMarcal-medenceterületfejlesztés