2024.04.18, Csütörtök
Fokozott szeretetet igényelnek a demens és Alzheimer-kóros betegek
MTI/Bodnár Boglárka

Fokozott szeretetet igényelnek a demens és Alzheimer-kóros betegek

MTI

2022.09.22. 15:25

A minisztériumban egy olyan rendszer kidolgozása folyik, amely megkönnyítheti e speciális betegek életét.

Hirdetés

A demenciával és Alzheimer-kórral küzdő betegek rászorulnak a gondoskodásra, a figyelemre és fokozott szeretetet igényelnek - hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyekért felelős helyettes államtitkára Székesfehérváron, az Alzheimer-világnap alkalmából tartott szerdai sajtótájékoztatón.

Beneda Attila elmondta, hogy hazánkban 200-250 ezer ember szenved ezektől a betegségektől, nyilvánvalóan a családjaik is érintettek ebben, vagyis jóval több ember problémája ez, mintsem a betegeké. Éppen ezért a minisztérium koordinálásával folyik a szakmai munka, hogy az ilyen élethelyzetbe került emberek mindennapjait könnyebbé tegyék, a kérdések adottak, s jó remény van rá, hogy az egyházakkal és a szakmai szervezetekkel együtt dolgozva mielőbb megszülethetnek a helyes válaszok is - tette hozzá.

 A helyettes államtitkár rámutatott, hogy a cél egy olyan külső és belső intézményrendszer kialakítása, ahol a betegek megkaphatják az őket megillető maximális figyelmet és tiszteletet, ezáltal az életük könnyebbé válhat.

Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester arra mutatott rá, hogy a világnapok miatt az ember hajlamos csak azon a napon foglalkozni egy adott problémával, pedig az Alzheimer-kór és a demencia az év másik 364 napján is odafigyelést, törődést igényel. Ezért kell e napon minél több ember figyelmét felhívni, hogy a többi napon is tudják, mivel állnak szemben - mondta.

Helyi hírekSzékesfehérvárAlzheimer-világnapdemencia