2022.08.09, Kedd
Elsőként Székesfehérváron lehet utazni a menetrend szerinti elektromos autóbuszokkal
facebook.com/VOLANBUSZ

Elsőként Székesfehérváron lehet utazni a menetrend szerinti elektromos autóbuszokkal

MTI

2022.07.07. 09:25

A Volánbusz városi telephelyén töltőket is telepítettek.

Hirdetés

Székesfehérváron állnak forgalomba az országban elsőként menetrend szerint közlekedő városi elektromos autóbuszok, ezek közül kettőt mutattak be szerdán a Volánbusz székesfehérvári telephelyén, ahová a teljes, 12 járműből álló flottához kialakított töltőket is telepítették.

Kruchina Vince, a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy tizenkét új buszt állítanak forgalomba Székesfehérváron, ezek bekerülési költségének 75 százalékát, 1,76 milliárd forintot a Zöld Busz Programból finanszírozzák. Jelezte, hogy csütörtöktől két jármű kezdi meg szolgálatát, szeptemberig a maradék tíz buszt is üzembe helyezik.

Az Ikarus 120e tisztán elektromos hajtású, városi alacsonypadlós autóbusz 30 ülőhellyel és 55 állóhellyel rendelkezik, a légkondicionált jármű egy töltéssel 300-400 kilométert tud megtenni.

Pafféri Zoltán a MÁV-Volán csoport elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogy két és fél év közös munkájának eredményeként, a Zöld Busz Programban elsőként állnak forgalomba városi közlekedésben elektromos autóbuszok Magyarországon. Megjegyezte, tavaly negyven elektromos autóbuszt helyeztek forgalomba, de azok az elővárosi közlekedést segítik Budapest agglomerációjában.

Közölte, hogy az elektromos meghajtású autóbuszok közel háromszor annyiba kerülnek, mint a hagyományos dízel buszok, ugyanakkor a környezettudatosság és a fenntarthatóság miatt elengedhetetlen a városokban a buszflották cseréje, ezt az Európai Unió is szorgalmazza.

Helyi hírekSzékesfehérvárVOLÁNBUSZ Zrt.elektromos buszIkarus