2024.03.29, Péntek
Jelentős haladás Fejér megye új közlekedési központjának építkezésén - fotók

Jelentős haladás Fejér megye új közlekedési központjának építkezésén - fotók

magyarepitok.hu

2022.06.19. 10:00

A V-Híd kivitelezésében fejlesztik Bicske intermodális csomópontját a NIF megbízásából, a kivitelezés ütemterv szerint halad.

Hirdetés

Legutóbb május elején írtunk Fejér megye meghatározó közösségi közlekedési beruházásáról, a bicskei intermodális csomópont projektjéről. A NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában megvalósuló, mintegy nettó 9,92 milliárd forint értékű projekt kivitelezője a V-Híd Építő Zrt.  

A 2021 júniusában elrajtolt építkezés a bicskei vasútállomás térségének egy rendkívül összetett, több feladatelemből álló fejlesztése, amely két ütemben valósul meg.  

 

 

Egy éve dolgoznak a projekten 

Ezúttal a projekt első egy éve alatti előre haladásról tartottak sajtótájékoztatót június 16-án.  

A NIF az eseményről kiadott közleményében hangsúlyozta: a munkálatok ütemterv szerint haladnak.  

Mint összefoglalták, az első ütemben a V-Híd már elkészült a vasútállomástól nyugatra épülő új Tatai út és Csákvári út közötti összekötő út alépítményének munkáival, valamint az épületbontási és fakivágási feladatokat is elvégezték.  

 

 

Kifejtették: részben elkészült a gyalogos peronaluljáró meghosszabbítása is, melyet 2021 második felében kezdtek el, ezt időközben ideiglenesen forgalomba is helyezték. Ezt követően a gyalogos vasúti felüljárót is elbontották. 

2021 második felében kezdte el a kivitelező a déli oldalon épülő P+R parkoló és körforgalom, a vasúti közrakodó vágányok burkolt rakterülete és azok megközelítő útjának kivitelezését. Szintén ugyanekkor kezdték el a fejlesztéssel érintett terület csapadékvíz-elvezető rendszerének kialakítását, átépítését, valamint a közműkiváltási munkákat is. 

 

 

A közúti felüljáró átépítésével is jól halad a V-Híd 

Ezeken a feladatokon folyamatosan dolgozik a V-Híd, illetve szintén jelenleg végzik el az új rakodóvágányok nagytömegű föld- és vágányépítési munkáit, valamint a vasút fölött átvezető közúti felüljáró átépítését (erről a munkaszakaszról írtunk részletesen májusi cikkünkben), illetve az összekötő út védőrétegének kialakítását is. 

 

 

Az új rakodó és a déli P+R parkoló szintén most zajló nagytömegű földmunkáinak befejeztével a rakodó szilárd burkolatának és vágányainak kiépítésére kerülhet sor, illetve a parkoló pályaszerkezetének kialakítása lesz majd a V-Híd feladata.  Az első ütem várhatóan 2023 októberében készül el. 

 

A folytatásra is nagy ütemben készülnek

 

 

A sajtótájékoztatón Tessely Zoltán, országgyűlési képviselő elmondta: „Bicske és a térség eddigi legnagyobb beruházása valósul meg a jelenlegi fejlesztéssel, amely szerves részét képezi a hosszútávú terveinknek. A bicskeiek érzékelhetik a legjobban, hogy a munkák lépésről lépésre, ütemezetten zajlanak, amely jelentősen befolyásolja majd a lokális gazdaság fellendülését.  Örömteli arról is beszélni, hogy a fejlesztés ezzel nem áll meg, év végéig elkészülnek a következő ütem tervei, melynek keretében nagy álmunk válhat valóra, hiszen vissza szeretnénk építeni a királyi múltra visszatekintő Bicske vasútállomási épületet is.”

 

 

Bálint Istvánné, Bicske város polgármestere kifejtette: „Ez a közel 10 milliárdos beruházás páratlan értékű a városban. Sok éven keresztül okozott komoly problémát a balesetveszélyes aluljáró, amely elbontása meg is valósult, miután megkaptuk a modern átjárót a két Csákvári út es a Móricz Zsigmond utca között. Nagy várakozással tölti el a helyieket a P+R parkolók kiépítése is, ami nagy könnyebbséget jelent majd a vonattal közlekedőknek és az itt élőknek egyaránt.”

 

 

Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese hozzátette: Zajlanak a II. ütem tervezési munkái (közúti aluljáró és felvételi épület). Látványos elemként két héten belül megkezdődik a Csákvári és a Tatai út közötti út aszfaltozása. Arra törekszünk, hogy minden tervünk a legjobb kidolgozottságú legyen annak érdekében, hogy a megvalósíthatósági fázisban már ne merüljenek fel nehézségek.

 

 

Galéria

Helyi hírekbicskeintermodális csomópontNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)V-Híd Építő Zrt.